Vreau să-mi placă să mă uit la televizor

De exemplu, aș vrea să-mi placă emisiunile de gătit. Mi-ar plăcea să învăț să fac un sandwich care să nu fie doar pită cu unt și cu salam. Adică să existe și ceva util printre dramele ieftine în care joacă mai nou masterchefii. Noul sezon pare cumva o parodie a celui anterior, pentru că chefii sînt puși să joace niște scenete ce se vor tensionate și sînt pe atît de credibili pe cît sînt de actori. Adică deloc. Păi ori facem emisiune de gătit ori regizăm un reality-show?

Și nu, nu-mi place nici contraofensiva culinară antenistă, aia cu ofticații ăia copleșiti de propria importanță. Iadul bucătarilor ăștia pare situat în aripa dezavantajată a casei big brother în care stau rudele miss fetei de la țară în timp ce fac schimb de mame. Și cît de arogant poți fi în calitate de fucking bucătar cînd știi că orice operă de-a ta, oricît de artistică sau desăvîrșită, se transformă inevitabil în rahat în 8 pînă la 12 ore?

Și nu spun toate astea pentru că-s cîrcotaș (sau cusurgiu, acum că s-a definitivat partajul), o spun pentru că îmi place să mă uit la televizor și mi-ar plăcea să văd ceva bun și în limba romînă, nu să fiu mereu exilat pe posturile străine, printre documentare despre animale și fabrici de construit umbrele. De exemplu, Starea Nației de pe TVR1 e un show care ar fi trebuit să existe la noi de ani de zile. În schimb, abia acum face primii pași. Nu e Dragoș Pătraru încă la nivelul unui Colbert, Stewart sau John Oliver, nici măcar respectînd proporțiile SUA/RO, dar e un început al dracului de bun, emisiunea lui e și informativă și amuzantă și sinceră în același timp. E cel mai bun format pe care-l are acum TVR, cu tot respectul pentru excelență economică a lui Moise Guran.

Și dacă tot am pomenit de Cusurgiiiiiii (oare am pus destui ‘i’?), aș fi vrut să-mi placă mai mult noul proiect al lui Mihai Găinușă. Dar emisiunea lui e nicicum; niște personaje de la o altă emisiune care fac același lucru în alt decor, trecînd printr-o grămadă de reportaje care n-au legătură cu nimic. Dacă m-ar întreba cineva despre ce e emisiunea, nu aș ști ce să-i răspund. Nu-i rea, unele părți mi-au plăcut, dar eu aș fi vrut să fie excelentă, să aibă un intro de late night, un monolog amuzant bazat pe actualitate, poate și niște discuții libere, naturale. Poate că asta o să vină cu timpul, după mai mult exercițiu la o emisiune în direct, să nu uităm că băieții au făcut mai bine de 10 ani exact același lucru, înregistrat, poate durează puțin pînă le trece amorțeala. Poate.

Mie-mi place să mă uit la tv, chiar și la prostii (deși la kanal d am dat peste ceva intitulat ‘o mărit pe mama soacră’ și în cele 3 minute cît am rezistat mi-a trecut prin fața ochilor întreg declinul acestei mărețe civilizații), dar aș prefera să mă uit la chestii interesante. Chiar și la Măruță m-aș uita, dacă ar face exact opusul a ce face acum. Deocamdată, emisiunea lui îmi provoacă niște constipații mintale teribile, pentru că nu înțeleg de ce poate fi interesat acest homunculus de viața sexuală a lui Guță, aceasta fiind o chestie de care ar trebui să se ocupe entomologii.

Din fericire, mai poți găsi și emisiuni excelente. De exemplu, Epic Show revine la PrimaTV din data de 3 octombrie, de la ora 23:00. Și știi că o să fie o emisiune fantastică, o spune și numele.
. . .
  . .
    .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.