Vreau ca Brăila să fie Capitală Culturală Europeană în 2021

Cînd l-am auzit pe neamț comandînd funf mitchen mit muștar mi s-a părut cea mai mișto chestie din toate timpurile. Nu țin minte de ce anume am fost atît de impresionat. Ori nu mai văzusem străini comandînd mîncare autohtonă, ori mi se părea fenomenală validarea pe plan internațional a micului cu muștar.

Deși asta se întîmpla cu mai mult de zece ani în urmă, replica mi-a rămas în minte, ascunsă prin vreun cotlon prin care nu umblu des, de frică să nu stîrnesc praful. Știrea despre efortul Brăilei de a deveni capitală culturală europeană în 2021 mi-a amintit de acel surprinzător moment. Fără să o bufnească nici rîsul, dar nici lacrimile, Andreea Esca a spus la tv următoarele:

Orasul Braila vrea sa fie capitala Culturala Europeana, in anul 2021. Convinsi ca ar putea obtine acest titlu, cu ajutorul unor idei nastrusnice, edilii dar si reprezentantii unei asociatii din oras i-au rugat pe locuitori sa participe la o consultare. 

Astfel, a reiesit ca oamenii isi doresc concursuri de gratare intre blocuri, festivaluri de dans la bara, concerte de manele si o zi dedicata micului si mustarului.

Programul propus pentru turisti a fost intocmit pe baza a peste o suta de idei populare.

Marius Grama, corespondent PRO TV, a completat cu informații importante: 

Turistul care va vizita Braila in 2021 va avea de ales intre un concurs de injuraturi sau de poezii de dragoste “la misto”, un festival de gratare intre blocuri si un concert de manele la Teatrul Maria Filotti.

Personal, mi se pare aiurea să organizezi un concert de manele la teatru – nu ai destul loc pentru dansat și nici masă pe care să-ți ții băutura și pe care să te sui ca să le arăți dușmanilor că ești, la propriu, deasupra lor. 

Poeziile de dragoste spuse “la mișto” au deja un rege neîncoronat în persoana lui Connect-R, care a luat și cupa și campionatul cu piesa Dă-te-n dragostea mea, astfel că orice competiție în acest sens ar fi de-a dreptul suprefluă. Misoginismul lui Connect-R prinde foarte bine la public, deși nu e deloc subtil. Cele mai recente păreri ale sale despre condiția feminină sînt de-a dreptul jignitoare pentru orice femeie care nu se mîndrește să facă parte din categoria Proastă, dar frumoasă:

Nu stie sa gateasca, dar se gateste / Nu stie sa iubeasca, dar se iubeste / Pe ea, frumoasa cum e eaN-are multe clase, dar are multa scoala in ea / Stie intotdeauna sa obtina ce vrea / Da, da, frumoasa cum e eaSi de ce sa munceasca pentru lei / Cand banii lui sunt si banii ei / Si banii lui sunt de parale / Ca frumusetea are costul ei

De asta vrea Connect-R să vă dați copiii la orele de religie, pentru că religia le învață pe femei să fie supuse bărbaților.
Concursul de înjurături cred că ar avea mai mulți cîștigători și decît prima extragere de la loteria bonurilor fiscale. Mai ales dacă s-ar putea participa la el și de la distanță, de exemplu: în timp ce ești blocat în trafic. Așa că e greu să desemnezi un cîștigător, pentru că în momentul anunțării cîștigătorului toți perdanți vor începe să înjure mai abitir, astfel reactivîndu-se competiția ab infinitum.
Concursul de grătare dintre blocuri ar fi, din nou, greu de jurizat. Ce se ia în considerare? Viteza facerii focului? Densitatea fumului produs? Numărul de vecini la care ai reușit să le stîrnești invidia că ție îți merge bine? Cantitatea de carne goală pe care o poate mînca un participant fără să-i vină rău? Cantitatea de gunoi produsă? Cantitatea de bere la PET consumată în timpul ce se prăjește carnea? Vedeți, sînt extrem de multe variabile care trebuie luate în considerare. 
Dansul la bară e un sport, deci e o propunere legitimă pe care o susțin cu tot sufletul, dar și cu o parte deloc neglijabilă din corp.
Însă ziua dedicată micului și muștarului mi se pare o idee genială. Ar putea să i se spună pur și simplu Ziua Micului, pentru că muștarul e implicit, deși s-au mai văzut divergenți comportamentali care preferă să mănînce micul cu ketchup. Cui nu-i plac micii? Micul e opiul maselor. E varianta upgradată a pîinii de toate zilele.
Fumul s-ar vedea chiar și de pe Stația Spațială Internațională și s-ar simți pe o rază de o mie de kilometri, ademenind toate națiile europei cu mirosul lui îmbietor. S-ar comanda cîte cinci mici (pentru că asta e porția standard pentru un adult) în toate limbile: cinque mitilelos, funf mitchen, five mitches, ș.a.m.d. Muștarul ar curge în valuri, de să nu se poată trece peste el decît cu bacul. Ar trebui defrișate păduri întregi doar pentru a se asigura materia primă pentru scobitori, dar ar merita sacrificiul. Tone de pîine, tone de bere, tone de distracție! Și niște tonete de înghețată, pentru copii.
Brăila pentru Capitală Culturală Europeană în 2021!

Una din puținele poze pe care le-am făcut trecînd prin Brăila. N-are nici o legătură cu subiectul articolului,
dar n-am știu ce altă poză să pun, că una cu mici ar fi fost prea evidentă și la prima mînă
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.