Veniți de luați tulpină | Mersul treburilor

A existat o vreme în istoria zborului comercial în care al doilea cel mai rău lucru care ți se putea întâmplă într-un avion, primul fiind prăbușirea, era să stai lângă un copil mic care să-ți urle într-una în urechi, de să nu-ți pice bine nici berea aia luată cu 5 euro, plătită contactless, nici sandwich-ul ăla uscat. Acum, după ce am aflat de românașul care, deși știa că e purtător de coronavirus, a venit în țară cu avionul, copilul plângăcios pare parfum. Unul finuț, cumpărat tot din avion.

Trecem printr-un culoar plin de turbulențe și ne îndreptăm către un viitor în care măștile de oxigen din avion vor coborî automat la primul semn de tuse. Un viitor în care însoțitorii de zbor vor trece pe culoar împărțind sticluțe de dezinfectant în loc de cafea, ceai sau crănțănele. Un viitor în care treci de poarta de îmbarcare doar după ce ai trecut de poarta de îmbăiere. Un viitor în care glumele de genul acesta vor fi considerate de prost gust, pentru că unul dintre efectele pandemiei care evoluează atât de rapid e și scurtarea vieții glumelor.

Au expirat deja glumele despre cum coronavirusul nu va avea spor în România din cauza concurenței oferite de bacteriile nosocomiale din spitale. Urmează să expire glumele despre izolarea la domiciliu.

Deocamdată e amuzant să râd de iubita mea care are un dezinfectant cu care dezinfectează celelalte sticle cu dezinfectant. E amuzant să fac speculații despre cât de mult o să mă îngraș în condițiile în care nu fac altceva decât să mănânc și să trag pui de somn. E amuzant să-i întreb pe câini cum e să fii arestat la domiciliu și să nu ieși afară decât ca să-i satisfaci niște nevoi de bază. E amuzant să mă holbez la acvariu și să le spun peștilor: încep să înțeleg cum e pentru voi. E amuzant pentru că deocamdată am pierdut puțin: biletele de avion pentru showul lui Ricky Gervais din Viena (s-a amânat pe noiembrie), banii pe mai multe materiale video la care trebuia să lucrez în perioada viitoare și vreo 10% din prețul vacanței din Grecia, pe care o cumpărasem deja. Dar în curând n-o să mai fie amuzant.

N-o să mai fie amuzant din cauza unor românași care împart cu generozitate boala, de parcă ar fi lumina sfântă de Paște. Apropo, și aia tot cu avionul e adusă. Coincidență? Cred că da. N-o să mai fie amuzant pentru că există milițieni tâmpiți cu apucături primitive care scuipă doctorii care lucrează să-i vindece. N-o să mai fie amuzant din cauza celor care văd conspirații peste tot (cum vede acel amalgam de steroizi și hâtz numit Dorian Popa), a celor care refuză să respecte protocoalele prin care s-ar putea limita efectele epidemiei (cum fac acei săraci cu duhul care insită să vâre același tacâm în gura a sute de credincioși), sau a altor inconștienți.

Iar când glumele despre izolare nu vor mai fi amuzante, vom face altele. Jocuri de cuvinte, observații, meme, videoclipuri și insta story-uri. Probabil unele despre cum crematoriile lucrează la foc continuu. Sau despre cum e ciudat că sunt oameni pe patul de moarte, dar nu și pe canapeaua de moarte.

Că doar ce altceva să și faci, dacă nu glume?

Foto: fortune.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.