Veganii, acești urși panda ai omenirii

Din punct de vedere anatomic, ursul panda e un carnivor. Are canini pe care evoluția i-a proiectat pentru sfâșiatul cărnii și un sistem digestiv care scapă un “ce căcat e asta” de fiecare dată când i se servesc snopi de frunze de bambus, care au valori nutriționale pentru calcularea cărora trebuie să fii foarte bun la fracții.

Bambusul e atât de puțin hrănitor încât urșii trebuie să mănânce aproape constant. Hibernarea iese din discuție, pentru că nu poți pune deoparte grăsimi doar ronțăind frunze și tulpini ațoase. Schimbatul teritoriului e la fel de dificil, pentru că în restul Chinei nu prea crește bambus, doar plastic colorat, adidași care se strică după două purtări și telefoane smart.

Din cauza dietei sărace în exact chestiile care ar trebui să-i țină în viață, urșii panda sunt atât de apatici încât nici să se fută nu le vine. Trebuie să intervină cercetătorii cu muzică RnB și lumânări parfumate ca să-i convingă să se sexeze și să mai amâne cu un pui sau doi momentul inevitabil al extincției.

Femela de urs panda e în călduri doar două zile pe an, deci dacă o prinde o durere de cap în acea scurtă “fereastră de fertilizare” sau dacă masculul a făcut ceva tâmpenie fix înainte de ziua ovulației și a supărat-o, cuplul ursin poate să spună adio banilor pe care voia să-i strângă la botez.

Spre deosebire de vegani, pentru că aici am vrut să ajung, la paralela dintre urși panda și vegani, urșii panda nu știu să-ți explice pe un ton condescendent de ce se încăpățânează să mânânce un singur tip de plantă, care crește într-un singur loc de pe glob, și e doar puțin mai hrănitoare decât cartonul.

Asta e singura diferență dintre urși panda și vegani, care și ei sunt construiți ca niște omnivori, dar insistă să mănânce doar vegetabile care au sucombat din cauze naturale. În rest, veganii sunt leiți urșilor panda. Reacția unui om care consumă carne când întâlnește un vegan e aceeași ca la vederea unui urs panda: wow, ce simpatic!

În viitorul apropiat, din păcate, veganii se vor confrunta cu aceleași probleme ca urșii panda – vor fi tot mai puțini. Din moment ce veganii nu beneficiază de hormonii din pui, ăia care declanșează menstruația la fetițe pe la 8-9 ani și le ajută să fie pregătite pentru o sarcină mult mai devreme decât pe cele care nu consumă carne, veganii vor avea un spor de natalitate scăzut. Asta înseamnă mai puțini vegani la suta de carnivori. Să ne bucurăm de ei cât mai putem.

One thought on “Veganii, acești urși panda ai omenirii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.