Un mod simplu de a reforma sistemul

Când văd câte un polițist atât de căptușit precum burtosul din poza de mai sus mă gândesc că aș intra în pământ de rușine să trebuiască să interacționez în orice fel cu un astfel de specimen. Pentru că el, în calitate de reprezentant al statului, ar trebui să reprezinte AUTORITATEA.

El, în calitate de susținător și impunător al legii, ar trebui să ofere siguranță și încredere. Iar într-un polițist care arată așa n-aș avea încredere nici că poate urca trei rânduri de scări, ce să mai zic de alergat după și prins răufăcători. Iar un polițist pe Segway mi se pare la fel de impunător precum un livrator de mâncare pe trotinetă electrică. Atât că livratorul chiar oferă un serviciu util oamenilor.

El, în calitate de păstor al populației, însărcinat cu apărarea noastră de lupi, ar trebui să se afle în poziția respectivă pentru că întrunește un set de abilități care îl fac un coșmar pentru prădători. Iar burtosul din poză nu prezintă o amenințare decât pentru un bufet suedez.

El, în calitate de servant al publicului, ar trebui să fie superior în multe privințe celor pe care îi servește. Tipul din poză, care arată ca un boț de aluat în care s-a scăpat prea multă drojdie, nu-mi inspiră superioritate de nici un fel, decât gabaritică.

De aceea, aș propune o lege care să dea voie oamenilor să conteste amenzile date de polițiștii de caramea, dar nu oricum, ci prin probe susținute la fața locului, cu martori.

Dacă vrea să dea o amendă, polițistul trebuie să demonstreze că e mai apt decât cetățeanul în cel puțin o privință. Se acceptă: fugă, flotări, sudoku, orice. Ca un fel de trial by combat, dar mai pașnic. Cetățeanul alege proba și polițistul are voie să refuze două propuneri. Apoi se întrec.

Tipul din poză, al cărui contur îl califică doar pentru a pluti deasupra Cappadociei, ar fi astfel încurajat să mai meargă pe la sală – de forță sau de lectură, alegerea lui – dacă vrea să-și facă cota de amenzi.

memă făcută de Tibi
Există o vorbă care spune “Ia-te de cei pe măsura ta” și probabil de aceea polițiștii de la noi amendează doar babe

Pe de altă parte, aproape că-i înțeleg pe dolofanii care amenedează băbuțe care vând zarzavat. Se simt jigniți personal, la nivel alimentar. Soluția ar fi ca băbuțele să vândă mezeluri. Atunci să vezi implicare din partea poliției.

Foto: Ruxandra Hurezean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.