Ultima noapte de Pokemon Go, prima noapte de război

Pe motiv de tensiune geopolitică crescîndă, Rusia a dat ordin ca toți diplomații săi să-și trimeată de grabă rudele acasă în țară, unde-i cald și bine. Așa zice site-ul daily mail, pe baza unor zvonuri, că așa funcționează mai nou jurnalismul. Plus că, în articol, Rusia e numită ba “motherland”, ba “fatherland”, ceea ce-i de-a dreptul derutant. Cum e, pînă la urmă? Patrie mamă sau patrie tată? Sau e puțin din amîndouă, că așa e acum la modă, să fii “gender fluid”?

În fine, motivul retragerii vladimiriene ține de faptul că rușii și-au futat relațiile cu SUA din pricina crizei din Siria, stînjeneală politică la care s-a plusat cu frică de război global, cu atmosferă nașpa, cu cîr, cu mîr, cu acuzații despre cum nu mai merge lumea la biserică, maică, sau ceva de genul acesta că oricum n-am stat să citesc. Ce-mi pasă mie că începe un război mondial? În orice trilogie, partea a treia e cea mai slabă (vezi The Godfather sau Shrek).

Putin, acest tăticul lui James Bond, cică și-ar fi anulat deja o vizită în Franția, în timp ce armata lui a mutat niște rachete nucleare nițel mai aproape de granița cu Polonia. Căci polonezii au o tradiție solidă din a fi ținte ușoare, numai bune de stîrnit scandal. Iar Putin știe că dacă e să copiezi, îi copiezi pe cei mai buni.

Toate acestea, citite pe diagonală și analizate transversal, m-au dus cu gîndul la întrebarea pe care nepoții viitorului le-o vor pune bunicilor lor, și anume: “Bunicule, matale ce făceai cînd a pornit al treilea război mondial?”. Mulți dintre bunici vor spune că erau afară, la prins pokemoni, astfel că au aflat tîrziu vestea, cînd România era deja ocupată (întreaga ocupație a durat 3 minute și s-a negociat la telefon).
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.