Trebuie să renunți la fumat ca să-ți permiți să faci duș în Constanța

Trăind în cyber-epoca în care mai degrabă te inundă informația decît vecinul de sus, e ușor să descoperi chestii interesante despre viața în alte orașe. În Berlin, de exemplu, sînt mai multe kebabării decît în Istanbul. În Atena trăiește 40% din întreaga populație a Greciei. În aeroportul din Buxelles se vinde mai multă ciocolată decît în orice alt loc din lume. În Constanța, apa potabilă e foarte scumpă. E atît de scumpă încît cei care o distribuie s-au apucat să trimită fluturași în care explică că nu e chiar atît de scumpă. Fluturașe precum acesta:
Minunat, nu? Conform logicii celor de la S.C. RAJA S.A. – sau a celor ce s-au ocupat de mișcarea asta piaristică – , dacă renunți la un pachet de țigări pe lună, îți asiguri consumul lunar de apă potabilă. Și dacă nu ești fumător? Atunci te descurci altfel, pliantul nu zice. Renunți la altceva. Orice ar fi, la ceva trebuie să renunți ca să ai apă potabilă în Constanța, bănuiesc.
Plus că pliantul rotunjește ușor, din text, prețul apei la 4 lei/mc, deși pe verso recunoaște că prețul cu tot cu TVA e 4,46 lei pe metru cub. La prețul acesta îți permiți doar 3,5 metri cubi pe lună, nu 4, scăzînd sub consumul mediu european. Dar acestea sînt detalii asupra cărora nu-i indicat să insistăm, căci evident că e bine pentru tine să renunți la fumat și deci, prin extinderea argumentului, e bine să dai bani mulți pe apa potabilă din Constanța.

Dar asta nu e tot. Pentru că prețul final pe metru cub nu e nici pe departe 4,46 lei. O stratagemă șireată folosită de companiile de apă este de a stabili un tarif scăzut pentru furnizare, care apoi este „completat” cu unul foarte mare pentru canalizare.

Un articol din romanialibera.ro arată care sînt prețurile finale ale metrului cub de apă în fiecare județ. Se vede că județul Constanța e pe roșu (așa o fi cînd votezi PSD), cu un preț final de 8,82 lei/mc. Caz în care trebuie renunțat la două pachete de țigări pe lună. Sau mai multe, că trebuie să renunți la cîte un pachet pentru fiecare copil, mă gîndesc. Dar mă opresc aici, căci matematica îmi dă dureri de cap. Și nici nu-s fumător, deci ecuația o țigară = 200 de litri de apă nu înseamnă nimic pentru mine.
Aparent, nu există vreo logică anume în funcție de care să fie stabilite prețurile la apă. În Pitești e de două ori mai scump decît în Ploiești, singura diferență dintre cele două fiind faptul că în Pitești nu poți să te Ploiești. În Oradea e mult mai ieftin metrul cub decît în Satu Mare, probabil o iau mai ieftină de la unguri. În Constanța e 8,82, probabil pentru că o plimbă mult prin milioanele de metri de țeavă de care pomenește fluturașul.
—– 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.