Tonomatul cu caviar și bagatelizarea luxului
Pentru mulți oameni, mai precis vreo 99% dintre noi, caviarul reprezintă apogeul eleganței și al delicateței gastronomice. Răsfățul acesta suprem era inaccesibil până acum pentru plebei, prețul ridicat al acestei bunătăți fiind de-a dreptul nesimțit de prohibitiv. Aceasta injustă barieră socială a fost doborîtă recent de trei mall-uri din Los Angeles, care au introdus conceptul revoluționar de automate care servesc caviar.

Singurul neajuns al acestui tip de tonomatizare a luxului este faptul că delicatesa aceasta, pe care doar puțini oameni o știu aprecia la adevărata ei valoare, riscă să devină mainstream. Deoarece prețul ridicat este dat de raritate, momentul în care fiecare gură-cască care-și face promenada prin mall își va pemite să-și tartineze biscuitele cu caviar scump, prestigiul acestuia va fi știrbit în mod irecuperabil. Dar poate că asta nu se va întâmpla prea curând, prețul caviarului disponibil în automat variind între 5 și 500 de dolari uncia, în funcție de sortiment. Deși, dacă au și americani cocalarii lor, parcă văd cum se umplu pereții feisbucului cu poze cu caviar ieftin, sau, în cazuri mai extreme, poze cu mac din cozonac făcut să pară caviar.

În caz că nu știați, caviarul propriu-zis constă în icrele sărate ale sturionului, dar termenul include cu generozitate și icre ale altor pești precum somonul.

Dar caviarul nu este nici pe departe singurul răsfăț culinar cu care acest automat își delectează clienții, el oferind și conserve cu escargot, adică melci cu accent franțuzesc, ulei de trufe albe, sare de trufe, produse cosmetice derivate din caviar, precum și veselă sau tacâmuri perlate.

Deși mă tem că dacă începi să te promovezi și să te poziționezi pe piață ca fiind un mall exclusivist, rafinat, plin de bun gust, modestie și bun simț, riști să-ți pierzi întreaga clientelă. Mall-urile n-au fost inventate pentru genul acesta de oameni.
. . .
. .
.

One thought on “Tonomatul cu caviar și bagatelizarea luxului

  1. 0gar

    Daca te-au hranit ai tai in copilarie cu biscuiti tari manjiti cu marmelada, apoi ti-au dat sa bei ceai de musetel, cum dracu’ sa-ti placa icrele negre intinse pe biscuitii speciali pentru ceai negru, acum, cand ai ajuns adult? Sunt unii, proaspat imbogatiti, care mananca si asa ceva, dar sa stii ca ei de fapt se forteaza, se prefac ca le place, la fel ca atunci cand intra la Filarmonica ca sa asculte muzica clasica. Daca te-ai nascut intr-o familie cu tatal somer si mama casnica, n-o sa poti sa mananci cu nici un chip asa ceva ca ti se va face greata. Daca babacu’ a fost om de afaceri imobiliare iar mama – sotie trofeu, atunci vei putea sa mananci in restaurantele de lux.
    Eu pe fiu-meu o sa-l hranesc numai cu oua de broasca testoasa fierte si cu sushi proaspat facut din pestele-balon, cu languste fierte la foc mic cu castraveti de mare, cu cuiburi de randunica (randunica din Asia, nu din Romania, pentru ca astea de la noi si le fac din pamant) in care o sa pun si un kil de stridii, si o sa-i dau sa bea doar ceai negru din Ceylon in care o sa presar sofran din belsug, pentru aroma, astfel incat atunci cand va creste si va ajunge mogul sa imi multumeasca pentru educatia aleasa. Si chiar daca va ajunge homeless tot o sa-mi multumeasca, pentru ca l-am obisnuit de mic sa fie un gurmand si asa poate sa manance orice porcarii pe care le va gasi prin gunoaie.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.