The Iceman (2013) – Îndrăgostește-te de un psihopat

Îndrăgostește-te de-un țicnit. Dar nu pentru vreun motiv bun sau logic sau de ordin romantic sau spiritual sau măcar fizic, ci doar pentru că e insistent și îți aduce flori și bomboane în fiecare zi și apoi, cînd în sfîrșit îți faci curaj să-l refuzi cît de cît vehement, ți se proptește în față și îți spune că o viață fără el ar fi cea mai mare greșeală pe care ai putea s-o faci. Iar tu, pentru că ești slabă de înger sau săracă cu duhul sau extenuată psihic de încăpățînarea lui bovină sau pentru că, la fel ca orice femeie din anii ’60 ai mușchiul liberului arbitru atrofiat, îl accepți sfioasă în ideea că poate știe el ce-i mai bine pentru tine. Poate așa o fi, dar pînă cînd n-ai să te enamorezi de un psihopat n-ai de unde să știi sigur.
E chiar atît de simplu! Îndrăgostește-te de o carcasă lipsită de empatie, de un alienat social, de un smintit cu tendințe criminale care-i va secționa jugulara unui fraier doar pentru o remarcă proastă scăpată la adresa ta printre aburii alcoolului și fumul înecăcios al unei bodegi infecte. Atașează-te emoțional de el încă de la prima întîlnire, chiar dacă nu spune mai nimic și nu face decît să se holbeze la tine ca un maniac. Dar un maniac sincer, ale cărui complimente, oricît de naive, n-au cum să nu-ți topească inima. 
Tu nu știi că el cu asta se ocupă, dar îndrăgostește-te totuși de un asasin plătit care, pe lîngă faptul că are un job cu care nu prea te poți lăuda în CV, nici nu știe să facă altceva decît să testeze intervenționismul divin pe victimele lui, care cad în genunchi și se roagă la Dumnezeu înainte de a transcende în planul spiritual. Spoiler alert: Dumnezeu nu intervine să-i oprească gloanțele, sau cuțitul, sau pe el. Iar asta este poate cel mai supărător lucru, poate că el ar fi preferat ca Dumnezeu să-l oprească personal, să arate că-i pasă, să-i întrerupă șirul ucigaș, să pună capăt abominației numite Richard Kuklinski. Apropo, filmul e inspirat din fapte înspăimîntător de reale, tipul ăsta chiar a existat și chiar a ucis peste 100 de oameni. 
Îndrăgostește-te treptat de tipul ăsta cu gheață în vene și coaie de adamantium, de acest individ cu crima tatuată direct pe spiralele ADN-ului lui deviant. Să nu te învinovățești pe tine pentru felul în care a ajuns el pentru că ai să vezi (poate tu nu, dar noi, spectatorii am văzut) că înclinațiile psihopatice sunt o trăsătură de familie, le avea de mic și la fel le-a avut și frac’su. Dar măcar omul nostru are principii solide și nu ucide femei și minori (nu-i nimic, o s-o facă alții pentru el). În fine, dragostea va estompa orice fel de exigență, acestea sunt doar detalii insignifiante. Îndrăgoștește-te pentru că dragostea e un fel de renunțare la sine, singura renunțare de care vei mai putea avea parte pentru că de un zăpăcit ca ăsta nu mai scapi veci.

Iubește-l pe călăul tău lunatic și după ce o ia razna din pricina faptului că trebuie să ia un repaus profesional, forțat de îmbîrligăturile și complicațiile concurențiale tipic mafiote. Concediul neplăcut nu-i mai oferă supapa de evacuare a frustrărilor via exterminat băieți răi, motiv pentru care face puțin pe diavolul tasmanian prin setul de cești și farfurii de porțelan. Dar iubește-l chiar și așa, pentru că, fără să o știe, soțul tău e o combinație de Darkly Dreaming Dexter în culori pastel a la Mad Men și un Goodfella mai sumbru și mai încordat și cu determinarea oarbă a unui justițiar diliu. Printre altele.

Îndrăgostește-te de el chiar dacă se asociază cu tot felul de ciudați, gen tipul ăla care seamănă cu un Captain America hipiot și care vinde înghețată copiilor direct din duba în care păstrează la rece corpurile victimelor pe care le-a otrăvit cu cianură. Sau Ross din Friends cu o mustață oribilă și plete și trening de valutist. Sau James Franco un fel găinar de doi bani, nu știu pentru că n-a apărut decît 2 minute. Sau Ray Liotta mafiot, pentru că mai nou nu poți să faci nici un film cu mafioți fără el.

Îndrăgostește-te de el pentru simplul motiv că și el se va îndrăgosti de tine, ba poate chiar ți-o va lua puțin înainte, îndrăgostindu-se primul. Și mai presus de toate, îndrăgostește-te de el pentru că, în ciuda zecilor de oameni cărora le-a curmat brusc linia vieții, singurul lucru pe care-l va regreta în fața justiției și în fața judecătorului suprem va fi faptul că și-a dezamăgit familia și a supus-o unor chinuri prostești și inutile.

Îndrăgostește-te de un psihopat măcar o oră și jumătate, cît durează filmul.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.