Cu ocazia tîrgului de electronice din Las Vegas de la începutul lui ianuarie am aflat și eu care o să fie televizoarele pe care n-o să mi le permit nici peste 20 de ani. Și parcă sunt mai liniștit acum că am aflat, e ca și cum mi s-a luat un văl de pe ochi și pot vedea mult mai clar viitorul. Un viitor în care n-o să am un televizor de neam prost, mare cît peretele garçonierei. Inovația supremă în materie de experiențe televizionistice este ultrahașdeul, televizorul cu o imagine de 4 ori mai cristalină decît banalul HD. O să putem vedea astfel fiecare por individual de pe mutra acră a Danei Grecu, ce bucurie! Numai bine că pînă atunci mai îmbătrînește și ea puțin, probabil la fel de elegant cum a făcut-o și pînă acum.
poza via engadget.com |
Deocamdată prețul acestor divaisuri este prohibitiv înspre de-a dreptul ridicol, dar n-a zis nimeni că acele multe milioane de pixeli care se îngrămădesc pe ecran ca să-ți ofere o imagine uber-limpede a cheliei lui Capatos sunt ieftine. Și nici hoardele de tocilari care au dezvoltat acest produs realmente esențial traiului urban n-au muncit pe biscuiți, ci pe bani mulți, cu care să-și cumpere jocuri video și boardgameuri cu care să-și păstreze intactă virginitatea.
Aceste tv-uri ultra HD pot genera imagini mult mai clare decât o face mama natură sau realitatea în general, ceea ce face ieșitul din casă aproape redundant. Nu știu exact ce rezoluție are realitatea, dar astea ajung pînă la 4k, whatever that means… Oricum pentru mulți oameni viața virtuală este deja de preferat vieții reale. Eu cel puțin sunt mai amuzant pe Facebook decît în persoană, plus că arăt mai bine printr-un filtru Instagram. Deci e clar încotro ne îndreptăm…
Și asta nu e singura invenție ce ne va modela viitorul și va schimba iremediabil felul în care privim manelele de pe Kanal D. Nici vorbă! O altă găselniță, zămislită de materia cenușie a altui grup de tocilari, va putea face ca televizorul să recunoască hainele purtate de oamenii din programele tv și ca noi să le putem cumpăra direct din telecomandă. Vă imaginați cum ar fi să vedem pe stradă lume îmbrăcată ca Busu’ de la meteo? Sau blocuri pline de happilici? Pentru că e clar că partea vestimentară este doar primul pas din integrarea shoppingului agresiv în fiecare aspect al vieții. În viitor vom putea face cumpărături direct de pe oglinda de la baie, cînd ni se va termina paste de dinți, sau de pe LCD-ul frigiderului atunci cînd vedem că nu prea mai avem ceapă roșie și suntem în pericol să mîncăm slănina goală. Încă nu-mi dau seama cum o să ne putem îmbulzi la cozile de la moaște din fața smart-tv-ului, dar sunt sigur că niște minți luminate lucrează deja la asta.
Ultimul dar nu cel din urmă – smartfonul pe post de telecomandă. Și astfel nu va trebui niciodată să te desparți de minunata prelungire a brațului care este telefonul mobil. Felul în care interacționezi cu aparatele casnice va fi potențat prin intermediul telemobilului, astfel că în viitor vor exista aplicații pentru Android prin care să-ți programezi aragazul să-ți facă o porție de cartofi prăjiți. Sau să-ți pună o tură de haine la spălat. Sau să bată în țeavă vecinilor care iar au dat muzica tare. Sau să-ți sufle în butoiul cu varză. Posibilitățile sunt nelimitate.
Compania Apple va avea deja o bază pe lună pentru toți clienții ei, care vor deveni, treptat, captivi la și propriu și la figurat, asta după ce-și vor vinde sufletele pentru noul gadget puțin mai mare ca un iPhone și puțin mai mic decît un iPad Mini (name pending…).
Și astea-s doar o parte dintre incredibilele noutăți pe care le vom putea experimenta în viitor pe propria retină. Televizoare mai mari, mai deștepte, imagini infinit mai clare și opțiuni de shopping direct de pe canapea. Din păcate, în ceea ce privește calitatea programelor difuzate pe televizoarele astea dăștepte, viitorul nu arată deloc bine.
P.S.: Televizorul pe care îl am acum e primit împrumut și are o diagonală de exact 2 șnițele. Îl țin mai mult ca suport pentru peștișorul de sticlă.
. . .
. .
.