Taxa pe nonvaloare adăugată, consecințe

E clar, politica e o curvă. Fiind ușoară, toată lumea crede că se pricepe la ea, ca la fotbal, după cum am mai povestit eu și aici vorbind despre evenimentul USL de pe Arena Națională. Eveniment care, exact ca și o curvă de lux, n-a fost deloc ieftin. Așa cum nu sunt ieftine nici campaniile electorale, ale căror cheltuieli trebuie mai tîrziu acoperite din afaceri cu statul. Iar statul romîn e tot mai rupt în fund, săracul.
Soluția? Simplu: introducerea taxei pe nonvaloarea adăugată

Consecință imediată – îmbogățirea rapidă a statului și mai mulți bani în contul lui Isărescu decît ar încăpea pe frunțile late ale tuturor maneliștilor din țară, dar și din străinătate (Goodbye Florin Salam). Explicația, bineînțeles, o voi oferi după alte cîteva mici precizări.

Consecință secundară – falimentul instantaneu al tuturor promotorilor de nonvalori din spațiul mediatic romînesc. După ce am stabilit care sunt cei mai nocivi talibani ai tabloidizării, urmează să le imaginăm în sinea noastră căderea. Zic în sinea noastră pentru că dacă îndrăznește careva să profite din urma circului iscat de prăbușirea în dizgrație a acceselor păcătoase din orele vesele ale prime-time-ului și să le transmită în direct năcazul, va fi supus aceluiași tratament. Toată emoția, toate lacrimile și toate jeluirile prefăcute vor rata ocazia de a se transforma în rating (adică bani) și toți profitorii, atîrnacii, băgătorii de seamă, celebritățile inventate și neamuzanții abonați la genul acesta de emisiuni vor fi nevoiți să se orienteze către meserii serioase, bazate de muncă și efort.

Desigur, purcoaiele de bani cîștigate din mizerii cancanoide le vor oferi posibilitatea pro-mondeniștilor de a-și asigura serviciile celor mai aprigi avocați, care vor susține cu tărie că tot ce încercau aceștia să facă e să ofere un exemplu negativ populației, genul de comportament Așa NU! pe care simpaticii telespectatori să știe să-l evite și să-l blameze în timpul bîrfelor din fața blocului. Frumoasă încercare, dar futilă, va spune judecătorul, așteptînd apoi să se potolească din rîs cei care au înțeles greșit semnificația cuvîntului futil. Daniela Crudu va necesita cel puțin trei lămuriri cu privire la acest lucru.

Flash! Flash! Flash! A treia consecință – interzicerea buletinelor de știri lipsite de informații.
Este vorba despre acele kanale d televiziune ale căror știri sunt lipsite total de informații utile și care prin luminițe colorate, imagini derulate rapid și titluri înșelătoare vor să dea impresia că nimicurile relatate de ele ar avea o anume consecință relevantă, în afară de evidenta risipă de timp și sinapsă.
Anexa 1 – interzicerea emisiunilor care se vor a fi de divertisment dar nu reușesc să fie amuzante. Afectați de acest bonus fiscal negativ vor fi, în ordine aleatoare: Trasniții (cu sau fără NATO) dacă mai există, Florin Călinescu îmbrăcat în femeie, Bendeac, mai ales Bendeac, Buzdugan și Morar, Cheloo de cînd s-a vîndut (știm cu toții că acela a fost factorul x care l-a înduplecat să facă exact ceea ce disprețuia și acuza în versurile lui), neinspirații care îi scriu glumele lui Ștefan Bănică, reluările cu Teo, Ștefan Bănică, grețosul acela de Serghei Mizil, toți cei implicați în toate reality-show-urile de oriunde, Antena 2, Mircea Badea, Pariu cu viața, am zis de Ștefan Bănică?, Dezbrăcatu’ și în special cei care au făcut vreodată farse la teve sau radio, în frunte cu Jugaru.

Consecințe conexe – Taxarea severă a producțiilor făcute de dragul de a fi făcute, a căror scop este doar propria popularitate și care nu prezintă nici un beneficiu cuantificabil pe termen lung. Este vorba de emisiunile care amăgesc privitorul făcîndu-l că creadă că fiecare om are un talent sau o voce de rockstar sau abilități de bucătar sau dansator, emisiuni al căror divertisment e lipsit de substanță și care exploatează curiozitatea morbidă a omului priponit în fața plasmei vizavi de spectacolul grotesc al celor care se fac de rîs gratuit, incapabili de a-și conștientiza propria ridiculitate.

Posibilă consecință neprevăzută și principalul finanțator al bugetului de stat, cel despre care v-am spus la începuturile articolului, taxarea a peste două treimi din populație, consumatori voluntari ai nonvalorilor și, implicit, susținători și validatori ai comportamentelor cu valoare negativă pentru sănătatea mintală colectivă pe care toți cei amintiți mai sus le promovează.

Așadar, dacă întreg peisajul monden-mediatic de la noi e un mare rahat, acest lucru se datorează faptului că, parafrazîndu-l pe Regele Soare, Rahatul suntem noi, îngăduind ca asemenea trebi să continue din simplul motiv că nu ne putem abține să ne uităm la așa mizerii.

Are și mizeria farmecul ei…
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.