Știați că veverițele au o memorie de elefant? Nu, nu știați

Trivia: Squirrels can remember the hiding places of up to 10.000 nuts.

E incredibil de satisfăcător să știi lucruri! Chiar și așa, la modul general, fără a fi expert în ceva anume și fără a deține cunoștințe exhaustive despre un subiect sau altul. E nemaipomenit de plăcut să piperezi o conversație cu informații stranii și interesante, cu care să ieși în evidență și să-i impresionezi pe ceilalți.

Nu poți strecura oricînd în discuție faptul că urina de cămilă are consistența siropului, mai ales dacă ești la un mic dejun pe bază de clătite și french toast. Dar, dacă se întîmplă să fii undeva unde se povestește despre vacanțe în Tunisia și despre călăritul de cămile pe care-l implică un tur ghidat prin pustiul nord-african, un astfel de detaliu poate condimenta povestea și o poate duce într-o zonă amuzantă și distractivă.

De fiecare dată cînd crezi că poți îmbogăți discuția, fie că te abați de la subiect sau nu, poți specula pe marginea unor informații extraordinare, cum ar fi faptul că bărbații cu testicule mai mici tind să fie tați mai buni sau că vacile au de 2,5 ori mai multe papile gustative decît oamenii, deși nu pare să le ajute la nimic, că nu le văd strîmbînd din nări atunci cînd rumegă iarba pe care tocmai au urinat.

Dacă îi dai alcool unei musculițe de oțet (Drosophila melanogaster), aceasta va căpăta tendițe homosexuale. Un copil în vîrstă de un an are 30% grăsime, cam cît o smîntînă cinstită. Masculul maimuței capucin va face sex cu orice femelă care aruncă în el cu o piatră, ca pregătire pentru căsătorie, probabil. În Biblie nu se pomenește niciodată că cineva zîmbește. Sloganul firmei Nike (Just Do It) a fost inspirat de ultimele cuvinte ale unui criminal. În fiecare an, în Asia sînt mîncate patru milioane de pisici. Veverițele își pot aminti pînă la 10.000 de locuri în care au ascuns nuci.

Majoritatea acestor informații, pe care le-am tradus de pe site-ul qi.com, vin din surse credibile și se bazează pe studii ce pot fi verificate și reproduse. De exemplu, despre musculițele bețive și homosexuale se pot afla mai multe AICI. E interesant, pentru că alcoolul dezinhibă în moduri similare nu doar insectele, ci și oamenii. Dar nu-mi pot imagina nicicum felul în care cercetătorii și-au dat seama că memoria veveriței o rivalizează pe cea a elefantului. Apropo, elefanților le place să se gîdile între ei. Știați asta?

Cum au ajuns la acest număr? Au pus o veveriță să ascundă 10.000 de nuci și apoi, cînd veverița a vrut să le păstreze, au obligat-o să le returneze arătîndu-i secțiunea de penalități în contractul pe care-l semnase înainte de începerea experimentului? Au pus mai multe veverițe să completeze niște formulare și, în urma răspunsurilor acestora, și-au dat seama că, în medie, o veveriță poate ține minte zece mii de ascunzători, avînd un palat al memoriei ce l-ar umili chiar și pe Sherlock Holmes? Au urmărit veverițele prin pădure și și-au notat toate locurile în care acestea au pus deoparte cîte ceva de-ale gurii?

Nu știu, dar genul acesta de informație pare cules dintr-un documentar narat de Snoop Dogg, pentru că mi-e greu să cred că se poate demonstra empiric că un șobolan cu coadă stufoasă are timpul și resursele să ascundă zece mii de nuci sau alune în zece mii de locuri diferite, pe care să le și țină minte.

Scepticismul mi-e alimentat și de faptul că am un termen de comparație foarte concret: mi se întîmplă destul de des să uit că am cumpărat vreun fel mîncare doar pentru că l-am pus într-un loc diferit față de cele două locuri în care pun de obicei mîncarea (frigider și cămară). Și n-are cum să fie o veveriță mai harnică, mai isteață sau mai descurcăreță decît mine, nu?

poze e de aici

—–

One thought on “Știați că veverițele au o memorie de elefant? Nu, nu știați

  1. 0gar

    Uite de aia intru pe acest blog – ca sa citesc tot felul de informatii absolut inutile, exact ca la orele interminabile de biologie la care am participat la scoala impotriva vointei mele si cand scriam in caiet tot felul de cuvinte bizare din care imi amintesc doar 3 dintre ele despre care nici astazi nu stiu ce naiba inseamna: ”membrana”, ”citoplasma” si . . . ”nucleu”.
    Despre camile: am vazut camile la Circ, dar nu urina nici una dintre ele asa ca nu pot sa confirm vascozitatea urinei. Poate ca erau dresate sa se abtina pana cand se termina spectacolul.
    Tatii buni au testiculele mici: pare plauzibil, pentru ca tintele mai mici sunt mai greu de nimerit cu piciorul.
    Ca vacile au papile gustative mai multe decat omul nici nu conteaza, din moment ce noi le mancam pe ele si nu invers.
    Cum sa ii dai alcool unei musculite de otet? Pai nu e prea mica? Mai bine ii dai bani sa-si cumpere singura.
    Nu doar elefantii se gâdila, am auzit ca si râșii fac la fel.
    Masurarea memoriei RAM la veverite este simplu de contrazis: sa li se dea alcool, ca la musculite, sa vedem daca mai tin minte unde si-au ingropat ghindele (sau daca se f t în c r).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.