SONDAJ: Doar o parte din animalele de la ZOO ar fi mai fericite în mediul lor natural

Majoritatea oamenilor au impresia că animalele de la ZOO ar fi mult mai fericite și mai împlinite în mediul lor natural. Pare o presupunere de bun simț, nu? În fond, grădina zoologică nu e nimic altceva decît o închisoare pentru necuvîntătoare. Ar fi logic să îți închipui că orice animal ar prefera natura în detrimentul penitenciarului all-inclusive, nu? Păi uite că nu! Ba chiar dimpotrivă.

Conform unui sondaj IRES*, mai puțin de un sfert din animalele aflate în captivitate cred că s-ar simți mai bine în mediul lor natural. Vedeți voi, animalele nu-s proaste. Sînt delicioase, dar proaste nu-s. Absolut toate ierbivorele știu că, părăsind perimetrul acestui pseudo-penitenciar, șansele lor de a fi vînate și mîncate de prădători cresc de la zero la sută în mai puțin de trei secunde.

În interiorul grădinii, mîncarea efectiv le pică în poală, în copită, în trompă sau în marsupiu. Afară, ar trebui să se descurce singure. La Zoo, principală cauză a morții e bătrînețea. Afară, sînt literalmente mii și mii de chestii care pot să le omoare. Și ele știu asta. Repet, animalele nu-s proaste. Sînt perfecte ca să-ți faci geci sau haine de blană din ele, dar nu-s proaste.

Acest crud adevăr este perfect valabil și în cazul carnivorelor, oricît ar fi ele de prădătoare și/sau prăduitoare. La ele, riscul de a muri scade doar marginal. Pentru că pot fi oricînd căsăpite de concurență sau de vînătorii de trofee care vor să compenseze pentru micimea penisului ucigînd un vîrf de lanț trofic.

Doar leii ce stau mai liniștiți, deoarece știu că în sălbăticie leoaicele sînt responsabile cu procurarea hranei. Și apele s-au mai liniștit de cînd cu leul Cecil și cu dentistul care l-a omorît.

Din minoritatea animală care crede că i s-ar îmbunătăți situația în natură fac parte:

  • leii, din motivele expuse mai sus (leoaicele au refuzat să se pronunțe);
  • rinocerii, pentru că nu există animal destul de prost să se pună cu un rinocer;
  • delfinii, pentru că vor să meargă la Hollywood să-l caute pe Flipper;
  • urșii panda, pentru că cică s-au săturat să fie puși să facă sex între ei de fiecare dată cînd li se scoală îngrijitorilor;
  • șerpii, pentru că pe șerpi îi doare în penis oriunde s-ar afla;
  • unele păsări, pentru că vor să vadă dacă aripile folosesc și la altceva, nu doar să dormi sub ele;
  • lupii, pentru că vor să afle dacă sînt întradevăr descendenții lupilor dacici;

Explicația acestui procent redus de animale care tînjesc să fie eliberate a fost oferită de un cimpanzeu, prin limbajul semnelor. Primatele sînt extrem de inteligente. Animalele, în general, sînt foarte bune dacă vrei să le exploatezi pentru cîștigul personal, dar nu-s proaste. Mai ales delfinii sau lamele.

“E ca și atunci cînd pleci din casa părinților și, în loc să fii răsfățat și întreținut, trebuie să-ți găsești singur hrana și să te asiguri că nu mori înainte de a te reproduce” a declarat cimpanzeul, folosind o analogie pe înțelesul oamenilor și apoi aprinzîndu-și o țigară pe care o savurat-o în cușca lui (care avea bare de metal de jur împrejur, nu pereți, deci nu era considerată spațiu închis).

Total întîmplător, animalele care au declarat că ar prefera libertatea sînt exact aceleași animale pentru care merită să vizitezi o grădină zoologică.

*Marja de eroare a sondajului IRES este de +/- 300%. Nu știm cum funcționează asta.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.