Și dacă trăim într-o simulare?

Realitatea e o simulare e una dintre teoriile care încearcă să explice viața, universul și motivul pentru care nu reușești niciodată să bagi mufa USB din prima.

Conform acestui exercițiu de gândire, întreaga existență percepută de noi e o simulare, o realitate virtuală randată de un calculator dintr-o altă dimensiune, iar noi, oamenii, suntem niște algoritmi matematici, niște linii de cod fraiere, niște comenzi banale care lucrează cu un număr limitat de variabile într-un număr limitat de feluri. Practic, suntem niște Tamagotchi la o rezoluție mai mare. Pokemoni, pentru cei mai tineri dintre voi. SiMS care își îneacă angoasa existențială în bere artizanală.

Creatorul unei astfel de realități simulate nu poate fi decât un programator, un developer care ne-a creat din nimic cu ajutorul unei tastaturi cu luminițe colorate și a mai multor doze de energizant. Atotputernicul e doar un tip care știe cu calculatoarele, se îmbată ca pula în teambuilding-uri și își strică salariul pe gadgeturi inutile, gen drone warp sau imprimante 4D.

Dumnezeu e un IT-ist

Facă-se voia Sa și ruleze lin aplicația Lui

Dumnezeu e un IT-ist, de aia nu are gagică. Dumnezeu e un programator, iar asta înseamnă că Satana e dușmanul unui programator. Satana e un tester. Dumnezeu e un game developer iar noi toți suntem personaje într-un GTA Balkans.

E greu să-ți bucuri sufletul și să te afunzi în contemplări metafizice la gândul unui Dumnezeu care vine la birou cu trotineta cuantică, stă la coadă la împinge-tava pentru Meniul Zilei în cantina corporației și mai are 27 de ani-lumină* pentru a-și plăti creditul luat pentru un cuadrant galactic confort doi. Totuși, teoria își are meritele.

Toți IT-iștii se cred niște mici dumnezei, deci se confirmă într-o mică măsura presupunerea că suntem făcuți după chipul și asemănarea lui. Din câte am observat, însă, Dumnezeu e un IT-ist mediocru, ca ăla care a făcut site-ul CFR sau aplicația FreeNow.

Infailibilitatea Sa e un mit. Dumnezeu greșește des. Codul e plin de comenzi care se contrazic. De exemplu: m-am trezit azi noapte și îmi era sete dar îmi trebuia și să urinez; în același timp, în corpul meu era și prea multă, și prea puțină apă. Eroare de programare. Glitch în matrice. Somn futut.

IF încălzire globală THEN ierni mai grele în unele locuri. Poftim exemplu de codare contraintuitivă. IF vrei să poluezi mai puțin THEN ajungi să poluezi mai mult, ca atunci când am luat burgeri vegani ca să nu mai prospere industria creșterii de vite, una dintre cele mai poluante chestii ever, dar am aruncat la gunoi o gașcă de plastic, în care veniseră ambalați burgerii.

Dumnezeu e un IT-ist care a uitat să-ți protejeze sistemul când a intrat pe site-uri dubioase și acum simularea i s-a umplut de viruși. Teoria stă în picioare. Doamne ajută.

—–

*anii-lumină măsoară distanța doar în simularea noastră; în afară, măsoară altceva, Dumnezeu știe ce

Foto: medium.com

One thought on “Și dacă trăim într-o simulare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.