Sfînta Taină a Termoizolației cu Icoane, only in Romania, mai precis la Botoșani

Tocmai s-a dat o lege conform căreia fiecare deținător de locuință din Romînia trebuie să-și asigure casa/apartamentul/garsoniera/cortul împotriva dezastrelor. Obligatoriu, pentru că unde-i lege nu-i tocmeală, cel puțin nu și în cazul firmelor de asigurări, care-și văd neinhibate de profit indiferent de situație.

Sceptici din fire, deoarece au auzit ei mai demult că scepticismul e semn de inteligență, botoșănenii au privit cu suspiciune către paginile contractului de asigurare, nefiind pe complet convinși că niște bucățele de hîrtie îi pot proteja împotriva cutremurelor, inundațiilor și/sau apocalipsei. Și deoarece Chuck Norris are deja o vîrstă (72 de ani!) și nu mai e atît de ușor să-l angajezi să-ți stea de pază în curte împotriva asteroizilor sau viiturii, un loc doi onorabil a fost ocupat de … pam pa-pa-paaaaaam … două mari icoane cu o cruce între ele (vezi poza).

S-o fi gîndit tînărul moldovean că în felul acesta s-o îndura Cel de Sus și nu va trimite prăpădul asupra Botoșaniului (cel puțin nu mai rău decît pînă acum) și nu va distruge frumuseață de artă religioasă, sub ocrotirea căreia își duce el traiul modest. E clar că numai o minte tare modestă putea concepe așa ceva.

Poate părea puțin ciudat ca un tip retras, timid din fire, care nu prea iese din casa în care locuiește cu mama lui, să-și pună ditamai posterele exact pe exteriorul peretelui, unde nu se poate bucura de ele în mod direct, dar țineți minte că altruismul e cel mai creștinesc sentiment după lume, așa că omul nostru a făcut o faptă bună pentru vecinii de cartier, chiar și pentru cei cu alte convingeri. Singurul neajuns este că, din cauza înălțimii la care se află desenele respective, babele din cartier nu ajung să le pupe, ritualul de închinăciune fiind astfel incomplet.

“Preoţii susţin că tânărul a încălcat regulile bisericeşti şi dă dovadă de fanatism.”

E drept, tînărul a încălcat regulile – nu mai ai voie să vinzi lumînări fără cotă parte dată Bisericii, nu mai poți să ai cimitir privat în care să-ți îngropi semenii, nu ai voie să vinzi obiecte religioase pe cont propriu, nu mai ai voie să faci nimic pentru a știrbi din monopolul psihico-economic pe care Beserica îl exercită asupra robilor lui Dumnezeu – dar să spui despre el că dă dovadă de fanatism parcă e puțin mult. E vorba de aceiași oameni care au legat o femeie bolnavă mintal de gard și au ucis-o pentru a scoate pe dracul din ea. Aceiași oameni care vor să contruiască un templu aurit de 400 de milioane de euro și au avut în 2011 un profit de 6 milioane de euro, în timp ce majoritatea enoriașilor își duc traiul de la o zi la alta. Păi să spună ei cuiva că dă dovadă de fatatism e ca și cum Daniela Crudu ar acuza pe cineva de promiscuitate. Sau poate că preoții doar așteaptă ca băiatul să plătească drepturile de autor aferente.

Este într-adevăr o chestie discutabilă, că tot îi place romînului să discute pînă la epuizare un fapt deja împlinit, sper doar să nu dea naștere unui nou trend de termoizolare pe bază de icoane făcătoare de minuni. Nu de alta dar oamenii riscă să înghețe la ei în casă înainte să afle că fanatismul religios nu ține de cald sau de foame.

P.S.: Gestul tînărului îmi pare un fel de laudă sacerdotală, o arognață spirituală, un fel de a le arăta tuturor că el este mai drept, mai bun, mai umil decît ceilalți. Care tot un fel de trufie este. Iar trufia nu e privită cu ochi buni în cercurile religioase. Sau mă înșel?

sursa informație și poză: www.botosaninecenzurat.ro
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.