Există și lucruri bune care conțin prefixul cu conotație aparent negativă “anti”, cum ar fi: anticoncepționalele, anticorupția, antibioticele sau anticariatele. Numa’ zic.
Anti-miorițismul nu-i o idee nouă, deși petiția Anti-Miorița (un proiect deschis, open source, cum ar veni) e mai fresh ca un suc de portocale proaspăt stors. Tuturor ne-a trecut la un moment prin cap un gînd de genul: dar de ce mama dracului n-a făcut ciobanul ăla nimic să se apere? Nici măcar nu și-a transformat inferioritatea numerică într-o pildă despre eroism, precum cei 300 de soldați de la Termopile. Asta e partea cea mai deranjantă din baladă, nu faptul că ciobanul vorbește cu o oaie.
E clar, asta înseamnă că defetismul și inacțiunea ne caracterizează ca popor. Cînd ciobanul ungurean și cel vrîncean complotează împotriva celui moldovean, acesta din urmă își acceptă soarta ca un mîntuitor răstignit pentru păcatul de-a fi avut cîini mai bărbați și cai învățați. Cozonac peste pupăză, mai și insistă pe lîngă oița lui năzdrăvană să-i ascundă moartea inutilă și complet evitabilă și să pretindă că s-a însurat cu o mîndră crăiasă. Nu zic că aici există un simbolism perfid care echivalează însurătoarea cu moartea, dar nu zic nici că nu există. Poate că nici n-are rost să intrăm într-o analiză atît de profundă. La naiba, e doar o baladă populară, nu un manual de drept civil.
Inițiativa e una admirabilă, pentru că promovează acțiunea în detrimentul resemnării. Ceea ce vă doresc și vouă. Dar partea cu “scoaterea din programa școlară preuniversitară a baladei Miorița și a celorlalte opere care asigură continuitatea și perpetuarea principiilor acesteia” mi se pare puțin exagerată. Pentru că șirul ăsta de rime, chiar dacă-i o parte esențială a folclorului, nu merită atît de multă atenție. E puțin mai mult decît o fabulă. Ajunge să le explici elevilor că materialul face parte din categoria de lecții “Așa nu!”. Poți s-o faci și cu meme-uri. Nu fi ca ciobanul moldovean! Simplu.
Cînd aplicația meteo îți zice că va ploua, îți iei o umbrelă. Nu te împaci cu ideea că vei fi udat pînă la piele. Cînd o oaie magică îți spune că doi ciobani ți-au pus gînd rău, faci în așa fel încît să nu le dai ocazia să-ți crape capul cu toiagul (sau care o mai fi arma de atac preferată a ciobanilor). Cu astfel de analogii simple se poate educa corect un copil. Tot ce trebuie schimbat e analiza textului, nu momentul în care studiezi opera.
Fatalismul, care a devenit sau nu parte integrantă a mentalului colectiv, nu trebuie combătut prin cenzurarea folclorului sau exilarea lui în mediile univesitare. Ajunge să li se explice copiilor că e doar o fucking baladă veche, că de atît erau în stare oamenii atunci, cînd foarte puțini oameni știau să citească și speranța de viață nu trecea de 40 de ani. Balada reflectă realitatea de atunci, nu pe cea de acum. Sau poate că-i doar o mostră de ficțiune și nu reflectă nimic. Sau poate că inacțiunea ciobanului e doar un instrument prin care se avansează intriga. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti.
Discuția despre nihilism nici nu merită abordată. À quoi bon? Miorița e perfectă pentru gimnaziu, că e superficială și ușor de demontat. Mediul universitar poate să aprofundeze subiectul abandonului în fața morții citind Cioran și Schopenhauer, nu naivități care rimează.
Cred că e bine să se citească astfel de opere cît mai devreme, atîta timp cît ceea ce-ți rămîne din contactul cu ele e rezultatul unei gîndiri critice și lucide. Depinde de interpretarea basmului dacă tu empatizezi cu eroul sau cu zmeul. Citind balada lui Manole nu rămîi cu ideea că zidirea unei femei într-un perete ajută la stabilizarea structurii. Nici citind Miorița nu înveți că nu trebuie să te dai la o parte cînd vezi niște faruri venind spre tine. Sau poate că gîndesc eu în comparații exagerat de simpliste și că mentalitatea de tip “las’ că merge ș-așa” e exact rezultatul unor astfel de balade. Ideea e să dezbatem rațional și pe bază de argumente tot ce citim și tot ce descoperim.
Cred că e la fel de bine și să existe astfel de asociații, care să-și dorească o reformare a viziunii individului asupra propiei condiții, prin promovarea de valori precum Responsabilitate Civică, Asumare, Curaj, Respect, Unitate și Empatie. Dar nu știu dacă mutarea Mioriței din programa de gimnaziu în zona universitară e cea mai bună cale prin care se poate obține acest lucru.
Mai multe despre această inițiativă pe pagina de Facebook Anti-Miorița, de acolo e și poza.
—–
Eu inteleg de ce aceasta balada populara a ajuns sa enerveze multiple generatii de scolari. Am fost si eu la scoala, am invatat si eu, la randul meu, versurile din ”Miorita” (nu pe toate, ca e prea lunga, doar o parte din ele). Ce-am inteles din eu din aceasta creatie populara a unui autor necunoscut (care fac pariu nu avea nici o ocupatie), am scris cu cuvintele mele la teza de la Limba Romana din clasa a VIII-a B in ultima banca de la geam si am obtinut o nota de trecere. Nu mai tin minte ce am scris atunci, au trecut peste 20 de ani, dar daca as da teza azi recunosc ca as pica-o cu brio. As mai avea o sansa daca as da la Scoala de Agenti de Politie, pentru ca la aia ar fi mai simpla, de tip grila:
1. Numarul ciobanilor din balada:
a) 1
b) 2
c) 3
2. Din ce regiuni proveneau ciobanii?
a) Vrancea
b) Ungaria
c) Moldova
3. Ce animale se aflau in incinta stanii?
a) oi
b) cai
c) caini
4. In ce perioada a zilei planuiau ciobanii sa comita omorul?
a) la rasarit
b) la pranz
c) la apus
5. Unde a cerut ciobanul ca sa fie inhumat?
a) in cimitir
b) in morga
c) in strunga de oi
6. Cu ce tip de fluieras a cerut ciobanul ca sa fie inhumat?
a) fluieras de fag
b) fluieras de os
c) fluieras de soc
7. Cu ce sunt inlocuiti nuntasii in balada?
a) cu brazi si paltinasi
b) cu fagi si plopi
c) cu salcami si tei
8. Cu ce sunt inlocuiti preotii in balada?
a) cu muntii mari
b) cu raurile line
c) cu lacurile adanci
9. Cine ar fi vrut ciobanasul ca sa-i tina cununa?
a) soarele si luna
b) steaua si cometa
c) constelatia si galaxia
10. Ce ruda credea ciobanasul ca o sa-i sesizeze prima, lipsa lui?
a) mama
b) tata
c) sora
_________________________________________________________________________________
*Nota: Fiecare intrebare poate contine unul sau mai multe raspunsuri corecte.
De aceea eu sunt impotriva interzicerii baladei, pentru ca atunci cand s-au interzis magazinele de etnobotanice, comertul stradal din spatiul real s-a mutat pe internet, in spatiul virtual, iar acest lucru a dus la vanzarea catre minori a substantelor cu risc si mai mare decat tutunul.