Salvat de clopoțel

Patriarhul Daniel va avea în catedrala lui cel mai mare clopot din Europa. De ce? Ca să vadă toată lumea cum i se bălăngăne, presupun. Gigantica tălănguță, prima și cea mai mare dintre cele șase talăngi imense ale catedralei, cântărește 25 de tone, măsoară 3,3 metri în lungime și tot atât în diametru și a costat aproape cinci sute de mii de euro.

Clopotul va ajunge în țară prin 15 mai. Știrea s-a dat acum pentru ca populimea să se obișnuiască treptat cu ideea unei asemenea demonstrații de potență financiară, unor oameni fiindu-le greu să proceseze ideea că un bărbos în fustică își toarnă chipul pe o tinichea de jumătate de milion de euro.

E ca-n Sfârșitul copilăriei, cartea lui Arthur C. Clarke, unde extratereștrii aterizează pe Pământ și nu fac nimic timp de câțiva ani (15 sau 50, nu mai știu) pentru a le permite oamenilor să se obișnuiască cu ideea existenței vieții pe alte planete. Așa și ăștia din BOR – ne dezvăluie în etape costurile exorbitante ale catedralei ca să nu ne doboare dintr-una cu sumele astronomice pe care le înghite sediul general al Sfântului SRL.

Dangătul acestui clopot va fi atât de puternic încât va putea acoperi toate vocile care-l contestă pe patriarh, voci care susțin că din banii aruncați pe acest mausoleu al trufiei s-ar fi putut face multe alte lucruri bune pentru copii, bătrâni, săraci sau alte grupuri dezavantajate.

Ciudat e faptul că clopotul e făcut dintr-un aliaj de cupru și staniu, nu din aur, așa cum s-ar fi așteptat toată lumea, doar se știe că Daniel e mai mult reprezentantul aurului decât al Domnului.

Clopotul va putea fi auzit în jumătate de București. În cealaltă jumătate nu se va auzi decât sunetul clădirilor cu bulină roșie care se vor prăbuși din cauza vibrațiilor produse de clopot.

Imediat după ce va fi instalat, clopotul va fi vizitat de oamenii de la Guinness World Records pentru a fi recunoscut ca cel mai scump selfie din istoria lumii moderne. Daniel s-a temut probabil că va uita lumea de el dacă nu-și va pune mutra acră pe ceva durabil, solid, care să înfrunte veacul. Catedrala e singura lui moștenire, că nu știu ca omul să fi lansat vreo idee originală, vreun citat demn de a fi postat pe Facebook sau vreo acțiune caritabilă. Iar profitul de milioane de euro pe care-l face anual organizația păstorită de acesta nu rezistă mult în condițiile în care cei de la Mercedes insistă să scoată noi limuzine de lux în fiecare an.

Când va fi gata, catedrala va fi atât de mare încât va putea fi văzută de pe planetele pe care vor emigra toate țările civilizate, lăsându-ne pe noi să ne închinăm la gablonțuri gigantice de metal lucios în timp ce murim de foame rugându-ne la prieteni imaginari.

Doamne miluiește-ne pe noi și Doamne muiește-l pe el!

2 thoughts on “Salvat de clopoțel

 1. UNU CARE PLATESTE TAXE

  Lua-i-aş turbanul de bărbos in deşert.

  Preaferici-mi-ar fosu’.

  Da-i-aş pietre la rinichi, în aceeaşi cantitate de aur pe care o poartă.

  Sper să trăiască mult şi să sufere de toate bolile care puteau avea antidot, dacă s-ar fi făcut cercetări cu banii de catedrală.

  Sa-i facă loc de veci în spatele catedralei şi să fie coadă la budă.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.