Traian Băsescu a spus despre Regele Mihai că a fost slugă la ruși. În schimb cu Regele Cioabă a întreținut o confortabilă prietenie. Nu știu de ce, dar mi se pare că poziția președintelui față de monarhie e oarecum inconsistentă.
N-am urmărit întreg procesul de îmbălsămare mediatică a răposatului – am și eu demnitatea mea – așa că nu cunosc toate detaliile. Plus că mi se pare de-a dreptul ridicol să faci 5 zile de Breaking News dintr-o banală moarte, oricui i-ar aparține aceasta. Deci tot respectul pentru Digi24 și mediatizarea lor minimală (adică decentă) a nefericitului eveniment.
Azi, pe fondul unei slăbiciuni psihice provocate de un somn tulbure, m-a înfrînt curiozitatea morbidă și am scăpat puțin la televiziunile știriste. Nu vă recomand. Ceea ce se petrece pe Antena 3, RTV și B1 este mai deprimant și mai insultător decît de obicei. Necrofagii mediatici ai senzaționalului disecă plini de gravitate cele mai insipide și irelevante aspecte ale unei îngropăciuni faraonice. Simpla prezență în platou și vociferarea opiniei personale le dă tuturor invitaților autoritatea implicită a unor experți în domeniu. Orice domeniu.
Habar n-am cîtă minte îți trebuie să intervievezi la modul serios toți senilii plictisiți care s-au dus “să vadă mortu”, dar văd că îți trebuie și mai puțină ca să dai pe post orice eructație agramată drept opinie avizată. Breaking news: un domn în vîrstă spune că asta nu s-ar fi petrecut dacă Rregele nu-și făcea vacanțele în străinătate, că doar are o casă frumoasă în țară. Breaking news: o tanti cu mulți bănuți de aur la gît spune că “era om bun, săracu”, dar mai spune și că nu l-a cunoscut personal și că nu știa mai nimic despre el. Breaking news: semnificația expresiei “breaking news” s-a dus dracului.
Vadim s-a prezentat și el la funeralii. Nu se știe încă dacă în calitate de napoleon, țar, împărat sau simplu cerșetor de atenție. Moderatorii i se adresează cu apelativul “domnule președinte”. Președinte a ce? Că parcă fusese dat afară chiar și din partidul lui de suflet. La un moment dat a întrerupt ritualul de încoronare pentru a bate cîmpii despre faptele lui de vitejie politică, și despre religie, și despre nepoata lui Mussolini. Lumea parcă aplauda numai ca să-l facă să tacă. Și apropo de președinți, unde e Dan Diaconescu?
Un minoritar etnic a dat un interviu din care a virat elegant într-un mesaj pentru un cuscru din Focșani, rudă care-i datorează 8.000 de euro și întîrzie cu plata. Despre asta este vorba. În aceste condiții mai c-aș fi de acord cu exploatarea Roșiei Montane, dac-aș fi absolut sigur că ar scădea prețul aurului.
S-a oficiat și schisma romilor în 2 case regale, cu Dorin rege internațional și Daniel rege în Romînia. Sau poate invers, n-am fost atent. Care-i ăla cu gușa aia imensă? Dar există și o posibilitate de un al treilea rege al romilor. Fiind vorba de regi autointitulați, mă gîndesc că succesiunea la tron funcționează pe principiul prim unșpe. Sau un fel de jus primae dicit esse vult regem, pentru cei care n-au avut ocazia să bată mingea cu copiii în spatele blocului, fiind blocați în bibliotecă.
Se speculează deja asupra conflictelor viitoare dintre cele două case regale, un fel de Război al celor două rroze, varianta piratată. Cu posibile degenerări în scenarii cu mulți regi de nișă și situații gen Game of Thrones, dar cu și mai multe săbii. Un Lannister își plătește întotdeauna datoriile, probabil de frica cămătarilor.
Cel puțin doi regi, deci și regine, cai din belșug, turnuri așijderea, plus inevitabilii nebuni. Deci, cel puțin teoretic, romii ar trebui să fie foarte buni la șah.
Una din tradițiile legate de doliu cere ca supușii să nu se spele timp de o lună. Sincer, nici nu puteau nimeri o vreme mai bună pentru asta. Din cîte am observat, mulți dintre supuși practicau deja acest doliu în mod anticipativ.
Păcat că organizatorii nu s-au gîndit să înhame la dric șasă cai frumoși, cred că ar fi fost foarte potrivit.
Și ar fi fost la fel de potrivit să auzim că AcasăTV resuscitează acum serialul Inimă de țigan.
Înmormîntarea regală s-a desfășurat sub sloganul “Opulence, I has it”
. . .
. .
.