Romînia Dansează, dar o face cam împiedicat

Cu surprindere am văzut cu ceva timp în urmă că partea mai săracă, dar inventivă, a poporului chinez a reușit să falsifice ouă de găină (vorbesc serios, se poate căuta pe Google). Din prafuri, mucegaiuri și noroi oamenii ăștia făceau ouă leit adevărate, dar, bineînețeles, cu altă consistență, totalmente artificială. La fel s-a descoperit de curînd, tot la ei, că niște alți oameni vindeau nuci formate din coajă de nucă adevărată plus pietricele diverse îndesate înauntru, pentru a trage la cîntar.

Azi a început să mă bîntuie o bănuială că aceiași oameni au început să pătrundă și la noi în țară, unde au falsificat ProTV și îl vînd acum sub formă de Antena 1. Pentru că postul voiculescian pare a fi o o biată copie fadă a postului sîrbian. X Factor nu-i decît un fel de gargară slabă pe lîngă Vocea Romîniei, Top Chef arată ca un sărman șaormist în fața celor 3 stele michelinești care jurizează Mastercheful și acum iată că și Romînii care Au Talent au născut un bastard dansant în curtea antenistă. Este vorba, desigur, de Romînia Dansează, un show plin de viață și entuziasm ca și ultimele melodii lente de la finalul petrecerii.

Teoretic, formatul e ok și ar trebui să rupă audiența pe genunchi, dar presimt (după doar o oră de emisiune) că filmele ProTV-ului o să-i știrbească treptat din rating. Asta pentru că o serie de detalii mărunte fac ca emisiunii să-i lipsească acel je ne sais quoi care s-o facă plăcubilă. Amfitrionul acela necunoscut mie are cam tot atîta savoare cît au biscuiții aceia de orez expandat și de multe ori doar stă acolo complet inutil și lipsit de replică, ca un bibelou, deci no bueno.  Are băiatul ăsta un raport cu camera firesc și natural ca buzele drăgușancei. Și habar n-am de ce juriul are cutiuțele acelea în care votează la modul cel mai secret dacă imediat după se vede cine ce a votat. Chiar așa lipsiți de personalitate îi crede producătorul pe jurați că n-are încredere în ei să-și formeze singuri opiniile și crede că o să copieze unul de la altul? Sau treaba asta cu secretomania vine mai de sus, de la formarea de turnător a patronului?

Și apropo de juriu, mă bucur că Bendeac a lăsat deoparte mizeria aia de În puii mei și se ocupă de trebi mai serioase. În acest caz se vede că-i singurul profesionist care-și are locul acolo. E amuzant, de cele mai multe ori, chiar dacă exagerat de entuziasmat pe alocuri, dar per ansamblu reușește să fie chiar decent, cu intensificări înspre bun de tot. Singurul lucru care nu-mi place la el este că are decolteul mai mare decît colega lui de pupitru. Care colegă, grației unui defect profesional, se exprimă mai bine prin dans decît o face prin cuvinte, fiind și ea un veritabil bibelou de porțelan, o lebădă albă, gen. Decor.

Și cu asta ajung la cea mai mare supărare a mea: CRBL. Care-i mult prea neatrăgător, neinteresant, netalentat și neamuzant ca să fie atît de mediatizat cum este la momentul de față. La naiba, cum dracului a ajuns un dansator mediocru cu tot atîta voce cît are cetățeanul normal atunci cînd vocalizează sub duș să fie vîrît pe gîtul telespectatorului cu atîta insistență. Nu l-am auzit dj-ind la radio, dar din ce am văzut pînă acum la tv omul pare la fel de elocvent ca cimpanzeii ăia care învață să comunice prin simboluri pe tablete electronice. Cu conexiune 4G, că tot a făcut el reclame la Vo**fone, una din ele de un grotesc inimaginabil, cu niște copii urîți cu mișcări nenaturale. O, dar ce-avem noi aicia? Avem un neisprăvit în pijamale care stă cu basca-n cap nu din nepolitețe, ci ca să nu i se vadă calviția timpurie. Dar și din nepolitețe. Faptul că și-a pus porecla de cerebel frizează absurdul, e ca și cum Becali ar spune că ‘Modestie’ este numele lui mijlociu.

Și-mi place la nebunie tunelul acela cu aspect sărăcăcios luminat de beculețe colorate ca o discotecă de sat. Și toate reclamele alea care-ți reduc ecranul pentru a promova produse de care n-a auzit mai nimeni. Și ceva de la Nivea. Și cît de implicat e Bendeac. Și cît de simpatică e balerina Monica, chiar dacă nu prea spune nimic. Și cînd CRBL se ia cu mîna de prohab (l-am văzut cel puțin o dată). Și unii concurenți. Și că e evident că emisiunea a fost montată cînd Gangnam Style încă era la modă, deci anul trecut. Și cam atît.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.