Regia Autonomă de Transport Bătăuși

Vă spun eu, Moise Guran nu va mai putea realiza multă vreme emisiuni excelente și informative și corecte și bine documentate dacă țara asta va continua să-l dezamăgească într-un mod atît de consecvent cum o face acum. Ultima picătură din paharul tot mai plin de pelin al economistului preferat al națiunii a fost bătaia din autobuz în care un pensionar (sau mai mulți, nu prea contează) și o purtătoare de țigară electronică și-au făcut dreptate cu proprii pumni și propriile karăți.

Moise blamează durerea în rect a tuturor celor prezenți în cursa infernală, dar nu știe un lucru vital, pe care-l cunosc toți connoisseurii transportului în comun: nu te bagi! Dacă oamenii-s destul de imbecili ca să se caftească atît de ușor din cauza unor motive atît de subrede, e mai sigur să-ți vezi de p*la ta decît să te implici în conflict. E plin de cretini, de nebuni și de arierați în întreaga lume, nu vrei să te încaieri cu un dezaxat într-un spațiu închis. Pasagerii acestui autobuz din San Francisco știu asta:

Observați cum nici unul dintre cei așezați pe scaune nu s-a ridicat să aplaneze conflictul, pentru că nu e treaba lor să împace două dobitoace care se ceartă din cele mai prostești motive, poate chiar din cauza faptului că una dintre ele nu știe cum funcționează țigările electronice, iar cealaltă e o tîmpită cu vocabular de grăjdar din evul mediu. Și e San Francisco, unul dintre locurile de naștere (chinuită) ale toleranței (vezi filmul cu Harvey Milk).

Există pe youtube canale întregi dedicate bătăilor din mijloacele de transport în comun, precum Subway Fight Videos, pentru că n-am inventat noi violența fizică și stupizenia acum, în 2015. În clipul de mai jos, tipul care face gura mare la început și-o încasează de la unii care s-au săturat de el și e înghesuit într-un colț lîngă un innocent bystander care cred că nici nu respiră cît timp eroul nostru e frăgezit la costițe.

Aia e atitudinea corectă de pasager, pînă și eu știu asta, care am fost o singură dată în metroul din New York și am ținut minte sfatul pe care l-am primit înainte: încearcă să nu-i privești în ochi pe ceilalți, că-i plin de nebuni și nu știi cînd îi sare unuia țandăra doar pentru că te-ai uitat la el.

E greu de privit și greu de acceptat, știu, dar chestiile astea se întîmplă foarte des. Și se întîmplă și în Londra, unde două cretine au ceva de împățit, și în Chicago, unde un veteran îl cam zdrobește pe puștiul care l-a provocat, și se întîmplă și la New York, unde o tipă face un circ teribil în metrou și stîrnește un scandal monstru pe care toți oamenii sensibili îl evită, după cum se poate vedea în clipul de mai jos. Puteți derula peste primul minut, pînă la partea unde tipa își ia o palmă peste mufă de-i sare sufletul afară din corp.

E urît, dar e treaba lor. Eu nu mă bag, man. Decît dacă știu sigur că pot să-i dovedesc pe toți, ceea ce-i puțin probabil.

Morala e simplă: orice om care e dispus să se bată într-un autobuz e un om cu care nu vrei să ai de-a face absolut nimic. Sau e personaj de filme cu șoferi de limuzină care transportă chestii, deci e profesionist și e mai bine să-l lași să se desfășoare.

Morala a doua: nu plînge, Moise, că așa e peste tot. Nu sîntem noi cu nimic mai prejos de alții mai vestici. Ba chiar tind să cred că la noi un astfel de videoclip s-ar uploada mai rapid pe youtube decît în alte țări, pentru că avem internet performant.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.