Publicul clujean e NESPUS de primitor

Cînd am văzut zilele trecute cozi de cîte zeci de tineri în fața Agenției Teatrale din Cluj mi-am zis că studenții ăștia ar face orice ca să nu învețe pentru examene, s-ar înghesui chiar și la piese de teatru. Ceea ce m-a speriat inițial, pentru că am crezut că n-o să mai prind eu bilete la piesa pe care doream s-o văd.

De fapt, după cum am aflat mai tîrziu, lumea se bulucea pentru biletele pasăre-devreme (cum altfel să traduci early bird?) care s-au pus în vînzare pentru Untold Festival (Festivalul Nespus?), evenimentul principal al Capitalei Europene a Tineretului 2015.

așa arată acum site-ul untoldfestival.ro

De ce se îmbulzea lumea să ia bilete la un eveniment care are loc peste jumătate de an? Simplu – era mai ieftin. Adică doar 189 de lei + taxe pentru cele 4 zile ale festivalului. Adică sînt atît de ieftine încît, conform celor scrise aici,  s-au vîndut 10.000 de bilete într-o zi.

Ba mai mult, cică primele 1.000 de bilete s-au vîndut în decurs de 5 zile fără să se știe despre ce festival e vorba sau ce artiști urmează să susțină concerte. Asta-i ca și cum ai cumpăra o carte fără a ști despre ce e sau cine a scris-o. Sau ca și cum ai plăti un meniu la un restaurant cu specific necunoscut, fără să ai vreo idee despre ce urmează să consumi. Banii jos, ochii la ușă.

Asta mi se pare a fi o dovadă imensă de încredere a publicului față de organizatori. În același timp e o dovadă că e loc pe piață de multe astfel de evenimente. Sau e o dovadă că oricum nu contează cine e pe scenă, important e ca muzica repetitivă să fie dată tare, să fie destulă iarbă verde și să se vadă pe Facebook că ai fost acolo.

Oricum, eu mă bucur că publicul clujean manifestă un asemenea interes pentru festivalul nespus (și în mare parte necunoscut), pentru că susțin găzuirea cîtor mai multe evenimente artistice și mi-ar plăcea să-l văd într-o zi capitală culturală europeană, dar mai ales pentru că în felul acesta știu că o să prind mereu bilete la spectacolele de teatru. La alea nu se înghesuie nimeni.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.