Protestul stradal și sentimentul de fund curat

Sentimentul de fund curat, acea stare de curățenie pe care o ai timp de câteva ore după ce ai făcut duș, e una dintre cele mai plăcute senzații de care poți să ai parte îmbrăcat. High natural, cu aromă de lămâie sau levănțică sau ce-o mai fi pus ăștia în săpunuri, senzația de fund curat e mai neprețuită decât bucuria copilului și mai sinceră decât orice declarație de dragoste.

Conștientizarea faptul că până și cele mai murdare părți ale tale sunt, cel puțin temporar, spălate și parfumate face minuni pentru psihic. Cu fundul curat simți că ești mai împlinit ca om, mai evoluat ca individ, mai avansat ca specie. Ești mai încrezător, mai bun la suflet, mai imaculat spiritual, net superior celor cu funduri care n-au avut parte de atingerea delicată a jetului de apă caldă în ultimele două-trei ore.

Știi că e un sentiment iluzoriu și te bucuri de el în consecință. Fundul curat nu rămâne curat mult timp. Murdăria lui tinde spre infinit. E o lege a naturii, similară celei care spune că entropia e mereu în creștere și mai mare decât zero. Dacă nu ești atent, dacă nu îți organizezi bine ziua, sentimentul de fund curat poate dispărea după doar câteva minute. Ba că te-ai agitat și ai transpirat, ba că ai uitat să-ți faci treaba înainte de duș, ba că a trebuit să-ți îndeși toate părțile moi într-o pereche strâmtă de blugi, să se strivească unele de altele ca scrumbiile în conservă, senzația de fund curat trece și fără să fie afectat neapărat fundul.

La fel stă treaba și cu protestele stradale. Ieșitul în stradă nu face decât să-ți ofere o senzație de fund curat, dar la un alt nivel, mai… profund. Protestul e un exercițiu de igienă civică. Știi că starea naturală a lucrurilor e una de inevitabil căcat, dar vrei să faci în așa fel încât senzația de fund curat, proaspăt ieșit din duș, să țină cât mai mult.

Cu dușuri democratice dese, sub formă de proteste, senzația de fund curat poate ține mai mult decât cea de fund murdar. Senzația de fund murdar e definită de câteva simptome clare: urme de corupție pe lenjeria intimă, un miros puternic de dezincriminare a abuzului în serviciu, halenă pe care mustața n-o mai poate filtra, scatofagie ideologică, RTV, Antena 3, amnistii și grațieri date cu dedicație. Unora le place, aparent, să aibă funduri murdare, iar asta este foarte îngrijorător. Altora le place să pupe funduri murdare de corupți condamnați penal, ceea ce e deja scârbos.

Ieșind în stradă, nu faci altceva decât să încerci să te convingi pe tine – și poate și pe ceilalți – nu doar că fundul tău (metaforic vorbind) e mai curat decât al lor, ci că ar trebui cu toții să lucrăm împreună pentru a avea funduri mai curate (tot metaforic vorbind, dar nu strică nici să le aveți curate la propriu).

Dacă vă pasă, mișcați-vă fundurile curate afară din casă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.