Proști cu pistoale

Religia nu omoară oameni. Oamenii omoară oameni.

Mi se pare atît de simplu. Proști cu pistoale ucid fără milă, din diverse motive, principalul motiv fiind faptul că sînt foarte proști. Oamenii care nu-s proști au empatie, înțelegere, toleranță, iubire și dorința de-a trăi fericiți într-o lume liberă. Oamenii proști au pistoale. Și dușmani. Și credința de nezdruncinat că au exclusivitate asupra adevărului absolut.

În 2015, deocamdată, au existat 52 de atacuri armate asupra școlilor din SUA. 30 de oameni au murit și 53 au fost răniți de proști cu pistoale. Bill Maher zicea într-o emisiune de-a lui că e din cauza frustrării sexuale. E posibil. Sigur a existat o frustrare de un fel sau altul, dar principalul combustibil al frustrării, părerea mea, e prostia. Oamenii deștepți au și ei frustrări, dar și le exorcizează în moduri care îi afectează doar pe ei. Din nou, e părerea mea și e supersimplificată, pentru că nu-s în stare de raționamente complexe în momentele astea.

Prostia poate fi naturală, întreținută prin îndoctrinare extremistă, sau poate fi clinică. Breivik, monstrul care a ucis aproape 80 de oameni, majoritatea adolescenți, în Oslo și pe insula Utoya, în 2011, le avea pe amîndouă. Extremismul lui de dreapta s-a combinat perfect cu schizofrenia paranoidă, astfel că islamofobia lui s-a manifestat cu o violență incredibilă (prostul povestea mîndru că unii dintre copii se prefăceau morți, dar el știa că mint și se ducea și îi împușca).

În clubul Colectiv au murit tineri masteranzi, arhitecți, fotografi și artiști doar pentru că niște sculer-matrițeri proști au ajuns în poziții de conducere și și-au răspîndit veninul prin amatorism și nepăsare. Silvicultorii cu opt clase ajunși parlamentari și ceilalți dobitoci care și-au luat bacul pe pile la 30 de ani sînt la fel de periculoși la fel ca teroriștii, dar proștii ăștia produc distrugeri de vieți umane cu ștampile și șpăgi în loc de pistoale. Corupția ucide, da, dar nu la fel de mult ca prostia.

Prostia se autoîntreține. Prostia violentă dă naștere la alte tipuri de prostii. Nu trebuie decît să citești comentariile din urma unui astfel de eveniment și riști să îți pierzi încrederea în umanitate. Caricaturiștii din sediul Charlie Hebdo și-au cerut-o, zic comentatorii. Asta înseamnă că și oamenii din cafenele, sala de spectacole sau stadion și-au cerut-o și ei? Islamul e de vină, zic aceiași comentatori, asta deși teroriștii Statului Islamic au ucis de sute de ori mai mulți musulmani decît alți credincioși. Închidem granițele, propun comentatorii, asta deși refugiații fug de frica acelorași proști cu pistoale și vinovații sînt de fapt alții.

Nu știu care-i soluția, dar sînt sigur că nu religia e de vină. Toate religiile se bazează pe un singur principiu: Nu fi nașpa! Oamenii proști interpretează textele religioase ignorînd metafora, simbolul, esența, sensul figurat, distorsionînd mesajul și interpretîndu-l prin filtrul propriilor frustrări. Și sînt frustrați pentru că sînt proști. Pentru fiecare prost religios care își impune punctul de vedere cu pistolul există mii de credincioși care au ales să vadă partea plină a paharului cu aghiasmă. Din păcate, aceștia din urmă sînt mai puțin vizibili, spre deloc.

S-ar putea să mă înșel, că m-am apucat să scriu doar ca să-mi mai domolesc neliniștile și să încerc să înțeleg ceva din toată nebunia asta. E groaznic ce s-a întîmplat, că muiștii ăștia au băgat frica într-o lume întreagă și au mînjit cu căcatul lor idelogic unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Au pătat cu sînge această catedrală a culturii și dezvoltării umane care este Parisul. Au atentat nu asupra unor oameni, ci asupra unui stil de viață. Știu, sînt patetic.

Și mai știu și că oricît de greu ne-ar fi nu trebuie să ne permitem să fim și noi proști. Pentru că atunci nu sîntem cu nimic mai buni decît ei. Dacă ne îngăduim să fim proști, au cîștigat. Dacă ne retragem înfricoșați, au cîștigat. Dacă ne schimbăm noi, pentru că ei nu-s în stare să se adapteze, au cîștigat. Și asta e valabil oricine ar fi ei.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.