Primăria mi s-a dus cu ANI

Politicienii de la noi, poate chiar și din lume, sunt niște oameni de pus pe rană. Asta dacă pe rana respectivă vrei să pui c*cat. Nu cred că mai e nevoie de exemple concrete, dar am unul destul de concludent, bazat pe evenimente recente.

Agenția Națională pentru Integritate, care la noi se bucură de atîta susținere cîtă primește un meniu vegan printre canibali, a descoperit circa 1.200 de primari care sunt incompatibili cu funcțiile lor. Adică edilii respectivi au firme proprii care primesc bani căcălău de la primărie, deci de la ei înșiși, dar nu în baza vreunei amiciții pe care ei-primarii le au cu ei-patronii de diverse firme (în special Apă și Canal), ci pentru că sunt cele mai profesioniste și mai bine dotate firme din zonă și pur și simplu nu poți să faci afaceri cu orice firmă pîrlită dacă te interesează orișicît binele orașului / comunei tale. ANI asta spune că nu se face așa ceva, că nu poți să centrezi și să dai tot tu cu capul, că schema asta funcționează doar ca să marchezi banul în propriul buzunar, dar ei nu și nu, că Batman, că fac protest în fața guvernului, că schimbă Dragnea legea.

Deci nu numai că oamenii ăștia nu simt nici un fior de stînjeneală atunci cînd își dedublează personalitatea politică și fac afaceri ei cu ei înșiși, mutînd bani din buzunarul primăriei în cel al firmei proprii, dar se mai și revoltă atunci cînd cineva le spune că treaba asta nu-i tocmai kosher. Iar faptul că principalii opozanți ai inițiativei ANI sunt Radu Mazăre și Liviu Dragnea nu face decît să dea mai multă credibilitate întregului demers.

Contează prea puțin că 80% dintre primarii incompatibili (poate n-ar strica și o agenție națională pentru incompetență) sunt de la USL. La fel ar fi fost procentul dacă era oricare alt partid sau alianță la putere, probabil. Contează prea puțin dacă asta e mîna lui Băsescu și a agenturililor sale, care vor să șubrezească influența USL-ului înainte de marile alegeri din 2014, întucît mi se pare o chestie de bun simț ca jobul de primar să fie singurul pe care-l ai. Adică bunăstarea ta de la un job să nu depindă de deciziile pe care le iei la celălalt job. Asta nu poate deraia decît într-o singură direcție, deci nu e bine. Și contează chiar mai puțin faptul că domnul Mazăre este indignat de treaba asta:

“Dacă un primar reprezintă Consiliul Local conform legii în faţa terţilor atunci e normal şi firesc ca acel primar să reprezinte comunitate şi în cadrul societăţii de Apă, Canal. Nu le poate reprezenta un şofer”                         Radu Mazăre pentru gândul.ro

Nici nu trebuie să le reprezinte un șofer, sau o secretară, sau o femeie de servici, așa cum se tem că o să se întîmple exact aceia care-s acum cu musca pe căciulă. Chiar nu există destui oameni într-un oraș sau comună astfel încît primăria și regiile autonome să fie conduse de oameni diferiți?

Contează însă că lobby-ul făcut de uselei poate înclina balanța justiției într-o direcție nefastă, și anume schimbarea legii ANI. Că poate da frîu liber primarilor să lucreze doar cu firmele conduse de ei, toate acestea întru mai buna împărțire a fondurilor europene. Surpriză – toată tevatura e din cauză la bani! Motiv pentru care proporțiile hăituirii primarilor non-integri au fost exagerate, deocamdată doar vreo 100 au fost descoperiți.

— În alte știri —

Deși trenurile au o viteză medie de 40 și ceva km /h (adică doar puțin mai mult decît un biciclist întărîtat), CFR va scumpi bilete de la 1 septembrie. Pentru că la viteza asta, orice drum cu trenul este considerat a fi o croazieră.

Tot mai multă lume e surprinsă că au și ungurii un Vadim Tudor al lor, în persoana lui Vona Gabor.

“Dezamăgire pentru Gigi Becali: Călugării de la Athos nu s-au ținut de cuvânt cu grațierea” (ziare.com) Deci degeaba a venit Muntele la Mahomed.

Întors din vacanță, Victor Ponta a spus că Traian Băsescu o vrea pe Udrea președinte. Și s-ar putea să aibă dreptate, cel puțin pe jumătate, Traian Băsescu o vrea pe Udrea.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.