Cel puțin asta-i teoria mea.
Nu ne scandalizăm cînd se fură niște milioarbe pentru că nu știm cît de mult înseamnă asta. E același motiv pentru care oamenii refuză să creadă că pămîntul e vechi de patruvirgulăceva miliarde de ani și preferă să alimenteze ideea unei istorii terestre de șase mii de ani (în Germania s-au găsit dildo-uri mult mai vechi de atît, unul dintre ele are 28.000 de ani vechime).
Nu conștientizăm enormitatea acestor furturi pentru că nu știm să gestionăm mintal astfel de sume. Pentru noi e ca și cum știrile ar spune că “ministrul cutare a primit ca șpagă un braziliard de lei pentru a oferi un contract cu dedicație bla-bla-bla”. Ce-i aia un braziliard? Un braziliard e egal cu o mie de brazilioane. Iar un brazilion este egal cu “stai chill că nu o să ajungi veci să pui mîna pe genul ăsta de caș”.
Vedeam aseară la știri cum se vorbea de șpaga de 250.000 de euro primită de fratele președintelui și încercam să-mi dau seama cît înseamnă asta. Și n-am reușit. Tocmai de aia cred c-ar fi o idee bună ca redactorii de știri să transforme sumele astea în ceva mai ușor comprehensibil. Să spună ceva de genul “interlopul Bercea Campionat European i-a oferit lui Cornel Palade suma de un sfert de ciorilion de euro pentru a scăpa de pușcărie. Acest sfert de ciorilion este echivalentul a de 25 de ori profitul făcut de un cuplu de tineri proaspăt căsătoriți în urma unei nunți cu 300 de invitați și două perechi de nași foarte generoși, veniți din Germania”.
Așa cred că ar înțelege toată lumea că e vorba foarte mulți bani. Sau să exprime cuantumul șpăgilor și furturilor prin alte analogii, la fel de ușor de înțeles: “un adrilion este echivalentul a 253 de ani de rate lunare plătite la bancă. Averea lui Năstase e estimată la 7.500 de adrilioane și a fost agonisită din salariul lui de politician cinstit, în ultimii 20 de ani”.
Sau “șpaga a fost în valoare de 3 jizilioane de lei, adică destui bani cît să înlocuiești gazonul arenei naționale cu plasme ultra-hd, să le legi la o consolă și să-i pui pe Messi și CR7 să joace un FIFA2015 pe ele”.
În concluzie, teoria mea e foarte simplă. Suntem ușor de furat pentru că nu suntem buni la matematică.
—–