Patriotismul declarativ

Nu te-a întrebat nimeni dacă vrei să te naşti român şi n-ai fost declarat român de un juriu care ţi-a evaluat, în prealabil, virtuţile. Te-ai trezit român, aşa cum te-ai trezit bărbat sau femeie, brunet sau blond, înalt sau scund. A spune, aşadar, “sunt mândru că sunt român” e totuna cu a spune “sunt mândru ca am nasul cârn”, sau “sunt mândru ca am ochi albaştri”. Întrucât a fi român nu e o alegere personală şi nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare înnascută, nici mândria, nici jena, nici recunoştiinţa, nici insatisfacţia n-au ce căuta aici.

Andrei Pleşu despre mândria de a fi român, de aici

Românul e patriot pe Facebook pentru că îşi pune un tricolor în loc de poză, de parcă ar ajuta la ceva. Românul e patriot fiindcă share-uieşte filmuleţe inspiraţionale despre o lume în care România n-ar exista şi pune în boxe hora unirii sau pe Tudor Gheorghe deplângând soarta Basarabiei. Românul e patriot la nivel declarativ pentru că dă bine şi pentru că nu costă nimic şi nici nu implică nici un fel de efort şi mai ales pentru că e inutil, iar românul are o afinitate considerabilă pentru inutilităţi, probabil pentru a compensa alte deficienţe.

Patriotismul adevărat se practică în fiecare zi, nu doar pe 1 dec. sau în 2-3 săptămâni la sfârşit de noiembrie dacă eşti televiziune. Patriotismul adevărat nu se vede, de aceea nici nu prea poţi să-i un Like. Patrioţi sunt dascălii care încă vor să-şi profeseze meseria în ciuda salariilor mizere şi a lipsei crase de recunoştinţă. Patrioţi sunt toţi medicii care încă nu au plecat şi găsesc plăceri în a vindeca. Patriot e cel care face orice fel de muncă cinstită şi refuză să-şi înşele sau fure seamănul. Patriot e cel care se poartă cuviincios în orice ocazie cu oricine. Patriot e cel care încearcă să menţină măcar o curăţenie aparentă pe stradă şi nu îşi aruncă chiştocul sau ambalajul gol la doi metri de un coş de gunoi. Patriot e cel care îşi cunoaşte istoria, pentru ca astfel să nu fie nevoit să o repete. Patriot e cel care-şi păstreză optimismul, veselia şi bucuria de a trăi, ceea ce vă doresc şi vouă.

Patriot e cel care cunoaşte şi respectă limba română, cel care foloseşte corect o cratimă, cel care ştie să conjuge chiar şi verbele mai plurisilabice, cel care poate duce la final o frază în mod coerent şi logic, cel care cumpără şi citeşte şi cărţi care nu sunt cadou la o revistă lucioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.