O zi bună să mori tare

Yippee-ki-yay, motherfucker!!!

14 februarie – ziuă a îndrăgostiților de pretutindeni, ziuă a Sfîntului Valentin, mini-Dragobete, ziuă internațională a șantajului emoțional și a inimioarelor roz oferite dintr-un prost înțeles simțămînt al obligației, zi a celor mai multe partide de sex programat.

14 februarie, în general, e o zi a petalelor de trandafir rășchirate pe lenjeria de pat proaspăt schimbată, a lenjeriilor de corp cît mai deșucheate, mai animal-printate sau chiar comestibile, zi a lumînărelelor parfumate (mare pericol de incendii, apropo), a cătușelor flaușate și a tandrețurilor excesive; zi în care Cupidon lucrează mai asiduu și decît Moș Crăciun atunci cînd împarte cadouri și decît Liviu Dragnea cînd fură voturi la referendum;

14 februarie a fost și va fi întotdeauna o zi de apogeu a florăreselor și a cofetarilor, a producătorilor de bomboane și a magazinelor de jucării erotice, a filmelor siropoase sau nu chiar; a fost și va mai fi pe veci o zi extrem de deprimantă a tuturor celor care sunt singuri, dar mai poate fi, pur și simplu, o zi ca oricare alta pentru cei care nu apleacă urechea la toate convențiile sociale pe care ni le-a vîrît pe gît globalizarea.

14 februarie 2013 va fi, în schimb, ceva cu totul diferit. Pentru că la toate aceste dulcețuri și sentimentalisme patetice (adică pline de patos, nu jalnice) inevitabile unei sărbători a iubirii universul a găsit un antidot prin care sunt sigur că va reuși în mod eficient să combată întreaga efuziune romantică a valentine-ului. Probabil nici el nu mai suporta atîta fățărnicie și falsă duioșie, complezență aiuritoare și entuziasm exacerbat pînă la ridicol.

Și care credeți că a fost soluția Universului în al sa cumpănă existențială? Ce poate face Eternitatea Infinită atunci cînd vede că umanitatea a pornit-o pe un drum greșit și nu se descurcă singură în a remedia situația? Exact! Îl cheamă pe Bruce Willis. Vedeți mai jos un teaser:

Din aceste motive eu cred că 14 februarie 2012 va fi O zi bună să mori tare. Cred că așa s-ar traduce noul episod al seriei Greu de ucis, A good day to die hard. Într-o traducere puțin mai neaoșă, titlul filmului poate fi tradus și ca O zi bună în care să mori erect, deci încă un motiv excelent pentru care data lansării pare atît de fatidică.

Ori asta, ori producătorii s-au întrebat Care e cel mai greu de ucis lucru pe lumea asta în afară de somnul lui Crin Antonescu? și răspunsul natural a fost dragostea. Ha, ha, ha, glumesc. Sunt sigur că s-au gîndit că pot vinde mai ușor filmul dacă-l lansează în cea mai comercială sărbătoare a anului, printre singurele care sunt serbate la nivel global. Și e serbată în toată lumea pentru că dragostea transcede și rasă, și cultură, și limbaj, și distanță, și timp. Din nou, glumesc. E o chestie de marketing și vînzări.

Dar îmi pare bine că Bruce se întoarce într-un rol ceva mai serios, probabil vrea să repare tot răul produs de Expendables 2. Sau probabil continuă să facă filme dintr-o virtute a inerției, sau pentru că nu mai știe să facă altceva decît să salveze lumea și îi vine greu să se pensioneze, sau, poate, pentru că, și acesta e cel mai plauzibil motiv dintre toate, foamea de bani este cel mai greu de ucis.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.