Nu, hrăniți urșii

Mass-media a făcut pentru manipulare cam ce-a făcut Instagram pentru vanitate. A perfecționat-o. A dus-o într-un plan superior al existenței. A distilat-o într-o esență pură, sublim mirositoare, cu care să te dai ușor pe la încheieturi și pe după urechi și pe care să o porți ca pe un scut olfativ împotriva adevărului.

Una dintre marile minciuni vehiculate în media este cea conform căreia ursul e cel care îi hrănește pe oameni. El, animalul sălbatic, e cel care trebuie le proiecteze banane în gură puilor de om, ca apoi să le cânte despre necesități în timp ce plutesc împăcați pe gârlă în jos.

Propaganda din Cartea Junglei nu se limitează la acest aspect. Aș putea scrie kilometri întregi despre cât de greșit este că maimuțele alea au, ca formă de guvernământ, o monarhie condusă de Regele Louie. Orice biolog amator știu că maimuțele se organizează în sisteme oligarhice. În fine.

Știrea despre fetița care hrănea ursul nu mi s-a părut scandaloasă. În fond, așa trebuie să se întâmple. Doar așa putem înfrânge natura până la ultima ei specie de prădători. Cu mezeluri. Cu felii de parizer, șuncă presată sau salam Victoria.

Am pierdut aiurea mii de ani domesticind lupul și transformându-l dintr-un vârf de lanț trofic într-o jucărie de poșetă care abia respiră pe cont propriu și vânează doar din conserve. Au mai rămas câțiva prin păduri, dar le rezolvăm imediat și pe alea.

Cu urșii putem fi mult mai eficienți. Îi învățăm rapid cu junk food și semi-preparate și, în câțiva ani, n-o să mai știe nici unul să prindă un pește, să dea atacul la un stup sau să fure un coș de picnic din parcul Yellowstone.

Nu ajunge să domesticim animalele sălbatice. Ca să ne demonstrăm dominanța asupra mediului, trebuie să le și umilim. Până acum ne-am descurcat de minune cu circul. Am pus elefanții să danseze, am pus urșii să se dea pe trotinete și am pus leii să sară prin cercuri de foc. Între timp, treaba s-a stricat, deci trebuie să devenim creativi.

Și uite așa apar filmulețe cu unul dintre cei mai mari și mai periculoși prădători de uscat mâncând din mâna unei prepubere. Aștept cu entuziasm și un clip cu o bătrânică dând lături la mistreți, un film în care un sugar trage de urechi un râs și un material despre cât de simplu e procesul de adopție la adăpostul pentru lupii fără stăpân.

Foto: The Jungle Book

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.