Nedreptatea mediatizării

În topul celor mai meditizate vedete din România, pe primele două locuri stau lejer Gigi și draga de Drăgușanca și nici nu mai contează cine stă deasupra și cine stă dedesupt pentru că din genul acesta de materiale speculativ-fanteziste sunt produse cele mai impresionante coșmaruri. Pentru unii.

Pentru alții în schimb, cele două făpturi reprezintă un vis umed recurent și foarte des interpretabil direct din primele pagini tabloidice. Și din online. Și din toată splendoarea prime-time-ului televizionistic.

Și când spun vis umed o fac în deplinătatea sensurilor sale figurative, chiar dacă domnuca mai-sus-amintită ar fi provocat la viața ei, la propriu, mai multe scurgeri decât două rânduri de inundații primăvăratice.

Asta în timp ce scurgerile lui Jiji sunt doar de factură lingvistico-îndoielnică, mai toxice decât tot ce-a reușit să pună pe piață centrala de la Fukushima.

Acestea fiind zise, nu pot decât să mă declar profund dezamăgit. Pentru că chiar dacă nu mă regăsesc în nici un fel în preferințele conaționalilor mei, nu pot să nu conștientizez faptul că topul preferințelor mediatice ale românilor reflectă în mod fidel limitările intelectuale și valorice ale celor cu care îmi împart contemporaneitatea.

Fiind puțin egoist, parcă mi-aș fi dorit să fiu înconjurat de ființe ușor superioare acestui plancton social care hrănește cu mare succes burdihanele balenelor tabloidice. Și parcă devine tot mai greu să mă refugiez în recifurile coralifere din ce în ce mai diminuate ale normalității. Și parcă mi-ar plăcea ca singurele instanțe în care-l mai văd vociferând pe întâiul latifundiar al țării să fie instanțele de judecată, în stilul frumoasei fotografii de mai jos. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.