Majoritatea neconvingătoare

Mai deunăzi o priveam cu sinceră admirație pe Angela Merkel cum remarca în fața întregii lumi meritele României, o Românie care împreună cu Bulgaria și alte state mai defavorizate au dus, în umila ei părere, greul crizei. Iar asta e doar începutul, pentru că această Hydră economică numită total neimaginativ criză își lansează alte două capete veninoase pentru fiecare cap răpus prin muncile herculeene ale guvernelor. Și nu ajută nici faptul că agenția de rating Standard and Poor’s atâță focul apocaliptic cu o răutate cinică ce nu pare să aducă nimănui nici un beneficiu, reducând ratinguri de țară exact atunci când lumea are mai multă nevoie de stabilitate, ca o vacă ce-ți doboară vadra cu lapte doar puțin înainte ca tu să fii terminat mulsul.
Purtând mențiunea merkeliană în suflet, azi dau peste un studiu al fundației Soros ce reușește să comprime în mai puțin de două pagini efectele a aproape tre ani de criză. 52% dintre români consideră că măsurile luate de guvern au fost mai degrabă greșite, spune studiul cu toată gravitatea unei aspre sentințe,  asta în timp ce doar 7% afirmă că ele au fost mai degrabă bune. 23% dintre români dau dovadă de bun simț și cumpătare și cred că au fost și momente bune dar și rele, având într-un fel dreptatea imanentă a căilor de mijloc, iar 10% spun că nu a fost luată nici o măsură, probabil pentru că acestea s-au petrecut atunci când nu erau ei atenți, sau poate dormeau mai târziu.
La fel ca și un cal de dar, nici acest studiu n-ar trebui verificat prea minuțios la măsele, opinia majorității fiind în acest caz în proporție de 90% irelevantă. Pentru că din eșantionul de 1200 de persoane sondate de The Gallup Organization, doar o mica parte se află la capătul măgulitor al curbei gaussiene, ei fiind cei care știu despre ce vorbesc, o fac corect și coerent, în cunoștință de cauză, având măcar un dram de cunoștințe economice sau o logică elementară, nefiind părtinitori sau pre-programați politic să conteste absolut orice. Ceilalți, dimpotrivă.
Alte țări implementează abia acum măsuri de austeritate asemănătoare acelora ce au fost îndesate pe gâtul românului de rând în urmă cu 1-2 ani, creșteri de TVA, reduceri de cheltuieli publice, disponibilizări masive, pe cât de triste pe atât de necesare în contextul actual, înspre marea nemulțumire a majorității. De fapt sunt sigur că nimeni nu a fost mulțumit de respectivele măsuri, dar cel puțin cei ce aveau în posesie o brumă de înțelegere a mecanismelor macroeconomice au fost de acord că răul era necesar, ba chiar inevitabil. 
De aceea nu pot fi de acord cu majoritatea, care în multe privințe e ignorantă și doar numeric superioară.
Studiul nu e complet inutil, confirmă faptul că economia a trecut de la duduit la ceva demn de suduit, dar mai ales arată că româmii au atâta încredere în guvern câtă au clujenii în nevinovăția lui Apostu. Asta chiar dacă majoritatea măsurilor au fost luate cu gândul la binele general, cu un ochi spre posibile prosperități viitoare. Deci contează nu doar ce faci, ci și felul în care o faci, stilul guvernanților autohtoni având loc de îmbunătățire berechet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.