M-a sunat un lupuleț de pe Wall Street

M-au sunat mai mulți lupi și lupoiace de la ceva firmă de e-trading, avînd fiecare abordări similare, de parcă citeau replicile de pe o foaie, ca-n film. Abordări de manual de înhățat fraieri, de genul ‘începe cu o întrebare la care nu are cum să spună NU’ sau ‘nu-i așa că tuturor ne este greu cu banii?’.

Nici unul dintre ei nu mi-a ținut linia ocupată mai mult de 30 de secunde. Și nu pentru că aș fi eu abrupt cu necunoscuții care mă sună ‘la rece’ sau c-aș fi reticent în a primi sfaturi financiare de la străini, dar nu-mi place să port genul acesta de discuții la telefon, nepregătit. Funcționez pe sistemul: dacă e ceva, te caut eu.

Îmi propune unul, acum cîteva luni, să mă ajute să-mi gestionez finanțele. Îi spun că mă descurc și singur și că, dacă ajung vreodată în situația în care să nu pot să-mi număr singur banii, îl anunț. El rîde, eu închid.

Am primit cel puțin zece astfel de telefoane. Pe unii îi întreb, încercînd să imit un ton sever, de unde au numărul meu de telefon. În timp ce dau din colț în colț, explicîndu-mi că baze de date sau că au primit lista de la șefi, eu am închis deja, gîndindu-mă că ce păcat că n-am telefon fix, pe care să pot să-l trîntesc teatral în furcă. Ah, plăcerile simple ale vieții…

Azi a fost altfel. Azi m-a sunat o tipă care m-a întrebat senin dacă am două minute ca să vorbim despre, i shit you not, situația economică la nivel mondial. Nu știu dacă a mai spus ceva în afară de asta pentru că deja rîdeam în hohote. Situația economică la nivel mondial! Hahahaha! Dacă eram mai sprinten la minte i-aș fi spus să mă sune mîine, să am timp să mă uit la emisiunea lui Moise Guran și să mă pun la curent cu trendurile macroeconomice. Sau să-i explic că 2 minute sînt insuficiente pentru un subiect așa amplu, numai despre relația dintre Grecia și Germania se pot epuiza cel puțin două abonamente cu minute nelimitate.

Așa, printre hohote de rîs, am reușit să-i spun doar asta: ‘Vrei să vorbim de situația economică la nivel mondial în condițiile în care există copii în Africa care nu au mîncare pe care să o pozeze și să o pună pe Facebook?’

N-o fi reușit săraca fată să mă ajute să-mi investesc banii, dar măcar m-a îmbogățit la nivel spiritual.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.