Lauda de mine miroase foarte bine

Am dat absolut întîmplător peste un articol care vorbea despre acest blog, culmea sau nu, pe un site cultural, și anume www.centrul-cultural-pitesti.ro. Aproape că nu mai are rost s-o spun, dar o fac totuși, articolul ‘mi-a făcut ziua’ (din englezescul made my day). Mai există așadar speranță, mai există oameni care gustă o ironie fină, oameni cu preocupări superioare care înțeleg ce vreau eu să transmit. 

Tuturor acestor Oameni le spun ‘Mulțumesc!’

Scame din buricul minţii
Scris de DAN TRENTEA

Ar fi poate un clişeu şi un truism cât se poate de banal sǎ încep acest articol cu sintagma arhicunoscutǎ „suntem asaltaţi în fiecare zi de informaţii nerelevante, de prostie, de inculturǎ, de scandaluri, suntem îndemnaţi zi de zi sǎ ne complacem ş.a.m.d.”. Nu am sǎ fac asta şi nu am sǎ mǎ lamentez, pentru cǎ este un lucru prea cunoscut şi despre el s-a vorbit deja mult. Nu am putut însǎ evita acest stil de introducere, pentru cǎ tocmai aceastǎ întrebare aş vrea sǎ o ridic în articolul de astǎzi, şi anume „cum reacţionǎm?” .
Cum ne apǎrǎm împotriva agresiunii imperceptibile care se are loc în fiecare moment când deschidem televizorul pentru a vedea – doamne fereste – o ştire „senzaţionalǎ”, pigmentatǎ cu un mic scandal şi cu o dramǎ inventatǎ sau exacerbatǎ de dragul audienţei? Cum ne apǎrǎm împotriva inculturii din presǎ – care a depǎşit de mult cota penibilului şi nu se mai vinde decât pentru vreun DVD sau o mostrǎ gratuitǎ – ori împotriva manelelor care ne asalteazǎ în cele mai nepotrivite momente? Unii ar zice „prin rezistenţǎ pasivǎ şi ignorare”, alţii prin aruncarea la gunoi a televizorului, alţii mai radicali prin izolarea într-o cabanǎ în creierul munţilor.
Ei bine, autorul blogului pe care aş vrea sǎ-l amintesc aici – http://www.scamedinburic.com/ – nu a ales niciuna dintre soluţiile de mai sus. În schimb el a ales sǎ râdǎ de toate aceste lucruri, folosind un umor subtil şi un stil de scris revigorant. Reţeta lui este simplǎ: de fiecare datǎ când ne simţim saturaţi de prostie, inculturǎ, publicitate agresivǎ şi alte câteva „binefaceri” ale societǎţii de consum în care trǎim, pur şi simplu luǎm o pastilǎ. De râs. Exact. Soluţia împotriva tuturor acestor lucruri este umorul inteligent, care îţi descreţeşte fruntea îţi şi însenineazǎ o zi ternǎ. Pentru cǎ, nu-i aşa, umorul este o dovadǎ de inteligenţǎ.
Blogul amintit mai sus promoveazǎ un astfel de umor, subtil şi lipsit de vulgaritate, prezentat de multe ori sub forma unor pseudoştiri ironice. Prezentarea graficǎ este plǎcutǎ ochiului, fǎrǎ pretenţii şi înflorituri inutile, iar numǎrul lunar de articole este relativ constant de la apariţia blogului, adicǎ acum un an şi jumǎtate.
Un blog „de pus în bookmarks” şi de vizitat periodic pentru descreţirea frunţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.