Lăsați-o să bată mingea!

Uitîndu-mă roată pe Facebook, nu pot să nu observ ce nație exigentă și perfecționistă sîntem. A luat Simona Halep bătaie la Wimbledon și, în secunda doi, toți sculer-matrițerii țării au început s-o înjure de parcă tocmai le-a molestat copiii și le-a cerut și bani pentru asta.

De parcă săraca ar fi făcut-o intenționat și a pierdut doar ca să le strice ziua unor fraieri care îi spun ‘paletă‘ rachetei de tenis și habar n-au cum funcționează sportul. Sau viața. De parcă fătuca asta n-ar fi printre puținele motive pentru care străinii vorbesc de țara noastră la modul pozitiv. Hagi, Nadia, Dracula, Halep, cam asta știu străinii despre România. Asta și încă un lucru: că după Grecia s-ar putea să urmăm noi.

Toți necalificații care au auzit de un lob doar la ora de anatomie și toate casnicele care știu că ‘backhand‘ e atunci cînd soțul îți arde un dos de palmă peste ochi, toți gurăcaschiștii ăștia se simt lezați intim în fibra lor naționalistă de faptul că Simona a știrbit imaginea noastră de campioni mondiali absoluți.

Ăștia ar fi în stare, la a doua venire a lui Iisus, să-l certe pe Fiul Domnului că a întîrziat.
-Ce ți-a luat, coițe, atît de mult? Te-ai luat cu munca? Aveai de predat niște rapoarte? Ah, stai, am uitat că Tu n-ai mai muncit nimic de vreo 2.000 de ani. Hai, mișcă-te mai cu talent și teleportează-mă în Rai, că am să-i spun cîteva la Taică-tu!

E minunat să vezi cît de aprig e atacat locul 3 mondial, care s-a cîștigat prin cantități enorme de muncă, de niște oameni care la concursul “Cel mai mediocru român” ar ieși pe locul doi chiar și dacă ar concura singuri. Exact, unii oameni, care n-ar reuși să ia nici măcar premiul de consolare la competiția locală de scuipat coji de semințe, sînt jigniți personal de eșecul Simonei, care e în miezul unei serii nefericite de înfrîngeri.

E greu să fii mereu învingător, dar mîhniții ăștia mîndri care n-au cîștigat în viața lor decît uitîndu-se sub capacul PETului de bere nu știu asta. E greu să nu fii afectat de o înfrîngere, mai ales cînd toți patriotarzii ăștia premianți (neamderthali cred că ar fi un cuvînt bun prin care să-i descriu) te mai și huiduie în cele mai grele momente, de parcă li te-ai răhățit în mijlocul sufrageriei în care urmau s-o primească pe regina Angliei.

Numai la noi există galerii care te înjură în timp ce pierzi, dincolo se cîntă și se încurajează concurentul indiferent de palmaresul lui recent. Simona e departe de a fi perfectă, de fapt, e atît de imatură încît îi place de Smiley pentru muzica lui. Dar exact din acest motiv are nevoie de încurajări. Și de un antrenor bun, pe care să-l asculte. E urît să lovești omul cînd e la pămînt, și exact asta se întîmplă acum cu Simona.

Fata nu vă datorează nimic. Ea joacă pentru ea, nu pentru voi. Faptul că în drepul numelui ei e steagul României e doar o întîmplare, nu înseamnă nimic. Faptul că sînteți voi românași mîndri înseamnă și mai puțin. Lăsați-o să bată mingea!

poza e de aici

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.