“Lăsați copiii să vină la mine”

Nu există slogan mai bun cu care ar fi putut să-și închege B.O.R. campania pentru promovarea orelor de religie. Nimic din ce spune Connect-R sau ceilalți lăutari angajați de Patriarhie nu poate transmite atît de multe într-un mesaj atît de scurt și de pătrunzător. E unul dintre cele mai cunoscute citate ale lor, nu înțeleg de ce s-au rușinat să profite de pe urma lui. Că nu-i văd foarte timorați de rușinea profitului în rest.

Educația copiilor a fost întotdeuna responsabilitatea părinților. Get it? ‘Părinților’, hahahaha. Un alt slogan bunicel, părerea mea. Connect-R, stai jos! Tocmai cînd începea să-mi placă de om pentru featuringurile făcute cu Cedry2k, vine și-mi cîntă despre ora de religie. Mai lipsește Velea să-mi dea sfaturi financiare și CRBL să-mi recomande filme.
Credința e ceva intim și personal și n-are nevoie de intermediari, zic eu. Religia, sau cel puțin felul în care s-a organizat la noi, mă duce de fiecare dată cu gîndul la oamenii aceia care înconjoară bisericile tîrîndu-se în genunchi. Biserici care fac profituri obscene pentru care nu plătesc taxe. Biserici la care preoții vin în limuzine ca să-i învețe pe robii lui Dumnezeu să fie umili. De asta nu-mi place de cei de la B.O.R., că-s niște ipocriți. 
Și că au exacerbat conflictul dintre cei care vor ore de religie și cei care nu vor ore de religie obligatorii în școli. Stat laic, mi se pare corect ca religia să nu fie obligatorie. Decît dacă-i Istoria Religiilor și la finalul liceului copiii ar putea să-și aleagă o religie la fel cum își aleg o facultate. Sau nu, ar putea să aleagă ateismul și să fie la fel de enervanți și copleșiți de sentimente de superioritate.
Tare mi se pare că tot scandalul s-a pornit din cauza unei fucking cereri scrise. Ce-i atît de greu să completezi o cerere de o pagină, o dată pe an? Îți întrebi copilul dacă vrea să i se vîre religia pe gît sau dacă vrea s-o descopere singur, mai încolo, și completezi cererea. E greu? Nu-i greu.
Pe unii copii îi ajută o medie de 10 în plus la media generală. La ora de religie toți copiii ar trebui să ia numai 10, că nu există test de evaluare a credinței (decît pe lumea cealaltă). E ca și ora de sport, dar pentru suflet. Deci de unde atîta încrîncenare pe o chestie atît de neimportantă? Cu sau fără ore de religie, destinul copilului e în mînile lui Dumnezeu. De ce să ne mai agităm?
Ca să plătești un impozit trebuie să stai la cel puțin două ghișee, unul la care să prezinți buletin, certificat de naștere și dovada că părinții tăi încă se iubesc, și un ghișeu la care să lași efectiv banii. Ca să-ți faci un card de debit la orice bancă, trebuie să semnezi fiecare pagină a unui contract de 30 de pagini. În triplu exemplar. Deci ce mare scofală să iscălești o hîrtie în plus? Eu, subsemnatul, accept ca odrasla mea să facă ore de religie, chiar dacă în manualul de clasa a doua scrie că închinatul la icoane te salvează de cutremur. Pentru unii, viața fără religie e pustiu, vorba poetului. Alții n-au nevoie să li se înșire basme cu tîlc ca să știe că trebuie să-i respecți pe ceilalți și că nu-i bine să furi.
E doar o fucking cerere, oameni buni. O semnați sau nu, copiii o să fie ok. Iar dacă o dau în bară, n-o să fie pentru că n-au făcut religie în clasa a patra. Ați semnat mai multe hîrtii pentru poștaș decît o s-o faceți vreodată pentru orele de religie. Vă dați seama cît de inutilă e toată manifestația asta patetică?
Preoții pedagogi cărora le-ar scădea eventual numărul de ore, deși nu cred c-o să se întîmple asta, și-ar putea completa veniturile predînd Educație Financiară. Mi se pare cel mai potrivit lucru, din mai multe milioane de motive.  
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.