Îți tai singur porcul. De ce nu faci la fel și cu mielul?

De ce există o tradiție milenară a tăierii porcului de Crăciun, dar nu există o tradiție la fel de milenară a tăierii mielului de Paște? Cu ce-i mai special mielul decît porcul? De ce toată lumea umple Facebookul cu poze de la tăierea porcului, dar nimeni nu se laudă că a ucis un mielușel alb și creț și drăgălaș ca o jucărie de pluș? Care-i faza? Animalele ar trebui să fie egale între ele, dar observ cu mîhnire că unele sînt tratate cu mai multă egalitate (și cuțit) decît altele.

Ambele animale sînt, de fapt, mîncare pe care o gătești cu ocazia unei sărbători creștine. Porcul se sacrifică odată cu nașterea Domnului. Mielul se sacrifică odată cu moartea/învierea Domnului. Vițelul e consumat doar de bogați, care nu prea se încurcă cu trebi religioase.

E perfect acceptabil, se pare, să tai porcul la tine în curte sau fața blocului. Dar, cînd vine vorba de miel, toată lumea preferă să-l cumpere din magazin, în loc ca fiecare creștin să-l belească cu mîna lui sau cu mîna unui specialist (așa cum se întîmplă în cazul porcului). De ce? Pentru că mielul are blănița curată și sufletul pur precum intențiile lui Iisus, în timp ce porcii au fost gazdele unei legiuni de demoni (Matei 8:28-34)?

Nu-i și asta un fel de discriminare? Mie așa mi se pare: că porcul e mai ușor de omorît pentru că se scaldă toată ziua în propriile mizerii și e leneș și gras, ilustrînd cel puțin două din păcatele capitale, pe cînd mielul e mai greu de ucis pentru că-i pufos ca un nor cu picioare, are ochișorii ca niște perle negre și arată adorabil în toate desenele și picturile. Pe deasupra, porcul are orgasme de cîte 30 de minute, deci trebuie pedepsit pentru asta, păcătosul. Și nici nu arată la fel de bine pe o felicitare ca un mielușel zburdalnic.

Partea bună e că unii porci au sesizat nedreptatea și au încercat să facă ceva în privința asta. Așa au apărut porcii cu blăniță de mioară (cunoscuți și sub numele de Porci de Mangalița). Partea rea e că aceștia sînt și mai delicioși decît frații lor, deci n-au rezolvat nimic. În continuare, rămîne la fel de inscrutabil motivul pentru care românii taie porcul cu lejeritatea cu care curăță un cartof, dar refuză cu încăpățînare să-i facă felu’ lu’ mielu’.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.