Într-un fel, nu TEDezamăgește…

…în altul, da. Pentru că filmul e exact ce mă așteptam, ba chiar mai puțin. Creatorul Seth MacFarlane face ce știe el mai bine, și anume livrează un umor crud, brutal uneori în sinceritatea lui explicită, dar surprinzător în subtilitate și inteligență. Și tocmai combinația aceasta dintre vulgaritate (aici mă refer la numărul excesiv de poante despre flatulență, părerea mea) și glumițele fine peste care se trece foarte repede poate induce în confuzie un privitor neadaptat stilului impus de Family Guy de zece sezoane încoace.

Per ansamblu, TED (2012) e doar puțin mai amuzant decât un episod oarecare din serialul tocmai amintit, în mare fiindcă umorul desenat este mult mai permisiv în fantezii decât cel animat grafic (și mult mai ieftin presupun). E împănat de referințe filmografice relativ obscure și asta-l face inaccesibil publicului care merge la film doar pentru nachos. Același lucru îl face un adevărat deliciu pentru cunoscători. Deci aproape că se poate să fii mainstream și elitist în același timp, să mulțumești și spuma și blatul, adică și criticii și plebea.

Umorul subtil, oricât ar fi de bine gândit și potrivit unei audiențe mature, își pierde din farmec prin traducere, rămânând la îndemâna unui număr restrâns de împătimiți ai genului, cel puțin la noi în țară. În privința asta eu nu am probleme, așa că nu știu de ce mă plâng. Puteam să nici nu amintesc de asta 🙂

Pe scheletul ipoteză / dezvoltare intrigă / problemă majoră / rezolvare problemă / happy end filmul curge lin, fără să ofere mari palpitații și fără să-ți dea ocazia să râzi în hohote și să-ți pierzi aerul așa cum eu am pățit la primul Hangover și A Good Old Fashioned Orgy, deci cam o dată pe an. În schimb, compensează prin a fi consecvent în împărțirea zâmbetelor și reușește să fie constat de amuzat pe parcursul celor câtevazeci de minute, în primul rând prin ineditul situației și apoi prin dialogul above-average, de multe ori uber-ironic și chiar auto-ironic, dar și prestația decentă a actorilor la care se adaugă câteva apariții surpriză, ca un bonus.

În concluzie, e bun și îl recomand, pentru că altfel n-aș fi zis nimic despre el. Iar neajunsurile pe care le-am înșiruit sunt singurele deficiențe care-l împiedică să fie perfect. Așa că rămâne doar… foarte ok.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.