La puțin timp după ce a declarat că, more or less, va strica tot ce-a construit H.R. Patapievici, deraind modelul de succes prin care reușea să se impună coolturalul romînesc în lume și revenind la dulcele stil clasic de a miza doar pe talentele deja confirmate, stimabilul Andrei Marga s-a dus în prime-time și a dat zdravăn cu mucii-n retorica lui învechită, de încă răsună onlineul a hohote de rîs, spunînd următoarele:
“Trebuie să facem loc şi ştiinţelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta? Cultură mai înseamnă şi calculul zborurilor cosmice, şi descoperirile speologice… putem merge în afară şi cu alte lucruri decât film şi teatru” Andrei Marga (via Mediafax)
Întrebarea domnului, zic eu, e pusă greșit. Nu e bine că întreabă cîți știu asta, el ar trebui să afle mai întîi cui pana mea îi pasă de asta. Are vreo relevanță cine a inventat vopseaua lavabilă? Există o sărbătoare internațională a tăticului lambriurilor? Galerii de artă închinate bazinului de wc?
Cultura și caloriferul au în comun doar faptul că împart în dicționar capitolul aferent literei ‘C’. Atît. În infinta mea imaginație nu mi-am putut închipui cum s-ar putea pune în valoare calculul zborurilor cosmice din punct de vedere cultural, sau cum poți promova într-o galerie de artă newyorkeză peșterile din Romînia. Și tot insistînd eu asupra domeniului speologic și fugindu-mi asocierea neuronală spre Peștera Muierii am avut un moment de Evrika! similar cu cel al lui Arhimede, poate chiar mai intens.
Știu cum se poate promova cultura de la noi cu ajutorul caloriferului. Apropo, reșoul cine l-a inventat? Dar aeroterma? Dar focul? Nu contează. VEZI AICI cum putem capta interesul lumii vizavi de adevărata origine a caloriferelor.
Iată cum am salvat de unul singur onoarea domnului Marga, ba chiar și a ICR-ului, și nici nu m-a costat mai mult de două beri, alături de care am stat pe gînduri dornic să-l ajut.
Domnule Marga, you’re welcome!
. . .
. .
.