Incredibila vigoare a spiritului uman

Suntem în miezul cald și pufos al lui decembrie, lună a cadourilor și a sinuciderilor. Deși nu e aparentă, există o legătură solidă între cadouri și sinucideri, pentru că uneori ai prefera mai degrabă să-ți pui capăt zilelor decât să te înghesui prin malluri și târguri ca să cumperi cadouri doar pentru că așa te obligă calendarul creștin. Spune-i unui angajat de Secret Santa și sigur o să auzi un sincer și călduros “să mor io, dacă mai primesc o cană sau o agendă mă arunc pe geam”. De asemenea, sinuciderea unora poate fi un cadou pentru alții, dar asta se întâmplă rar, pentru că cei pe care îi vrei sinuciși nu dau niciodată dovadă de atât altruism încât să se scoată singuri din circuit.

Presiunea socială e mare. De Crăciun, trebuie să fii mai bun. Trebuie. Mai bun și mai adevărat. Imediat după Crăciun poți să fii iar de rahat. Rimează, deci e pe bune. Magia Crăciunului are termen de valabilitate, expiră cu vreo două zile înainte de Revelion, când începi să-ți dai seama că ai plătit pe o petrecere de-o noapte cam cât pe un city break. O petrecere care are foarte multe în comun cu o nuntă: artificii, opt feluri de mâncare mâncate noaptea și participarea dintr-un sentiment indescriptibil de obligație, pentru că trebuie să faci ceva special de Revelion, trebuie.

Apoi, vine Anul Nou cu iluzia unui nou început, cu promisiunea unor forțe fizice și emoționale proaspete, cu nădejdea că lucrurile se vor schimba, că vei începe proiecte ambițioase, că vei câștiga bani și vei pierde kilograme. Și sentimentul ăsta pozitiv ține până în ziua cunoscută drept Blue Monday, care pică în a treia zi de luni din ianuarie și care, în emisfera nordică, e considerată cea mai deprimantă zi din an. Mitul cu speranța care moare ultima e spulberat, pentru că în mai puțin de o lună umanitatea trece de la “new year, new me” la “ce rost mai au toate astea?”.

Douăzeci de zile stau între culmea încrederii în viitor și culmile disperării. Ceea ce, uitându-mă puțin în jur, la plat-pământiști, la negaționiștii încălzirii globale, la rezultatele alegerilor în diverse părți ale lumii, la ce e în trending pe youtube, pare incredibil de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.