Înalt Prea Smintirea

La început a fost cuvântul. Apoi a venit presa și a distorsionat respectivul cuvânt, dându-i sensuri și conotații diferite, complicându-i existența, făcându-l mincinos sau nu, astfel încât oamenilor să le fie tot mai greu să-i prindă înțelesul inițial.

Litanii întregi s-au scurs zilele trecute din rândurile ziarelor pe tema rearondării Arhiepiscopiei Albei, care pare-se că vrea să se înhăiteze cu Mitropolia Ardealului, de la Sibiu, și să o părăsească pe cea a Clujului, motivând divergențe ireconciliabile.
Întreaga tărășenie pare complicată și aparținând unor sfere superioare, inaccesibile acelor muritori care nu-s trimișii divinității pe pământ. Dar nu e chiar așa. Mi-am vârât și eu coada în subiect să încerc să-i dau un sens. Și nu a fost greu, dar nici prea plăcut. Aveți mai jos relatarea pe scurt a telenovelei cu tentă tămâioasă. Doamne ajută!

Scenă din fimul Irineu Contraatacă

În anul 2005, când ÎPS Antonie Plămădeală (Mitropolitul de atunci al Ardealului) a trecut în lumea celor veșnice, tronul de mitropolit a rămas singur-singurel fără vreun fund prea-cuvios care să-l încălzească. Repejor au apărut în lumina lumânărilor exact doi candidați:

1 – ÎPS Laurențiu Streza, cel care s-a bucurat și de sprijinul actualului Patriarh, Daniel, care pe atunci era decât Mitropolit al Iașiului

2 – ÎPS Andrei Andreicuț, cel care avea în colțul său pe ÎPS Bartolomeu Anania și pe Teoctist, Patriarhul de la acea vreme

În mod surprinzător, chiar miraculos am putea spune întrucât activăm într-un domeniu propice minunilor, victoria i-a aparținut lui Laurențiu Streza. Și abia aici se îngroașă gluma.

La mai puțin de 24 de ore de la ÎNTRONAREA (nu înscăunarea, nici măcar numirea) lui Streza ca Mitropolit al Ardealului, a apărut ideea înființării Mitropoliei Clujului. Ideea se pare că a fost transmisă de Bartolomeu către Patriarh, cel dintâi fiind măcinat puțin de un sentiment deloc creștinesc, și anume invidia. Astfel că proaspătul întronat Streza a rămas destul de rapid șef asupra a numai 2 eparhii amărâte: una a Sibiului (+Brașov) și una a Covasnei și Harghitei. Asta în timp ce ÎPS Bartolomeu a fost numit în martie 2006 mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Cel din urmă a ajuns cumva să fie mai privilegiat decât cel dintâi, grație nebănuitelor căi ale Domnului.

Totu-i bine și frumos până în momentul în care Cel de Sus a decis că Bartolomeu și-a încheiat misiunea pe pământ, chemându-l sus, printre îngeri, la finele lui ianuarie 2011. Nici nu s-a răcit bine corpul ÎnaltPreaSfinției că Laurențiu Streza a început să se agite ușurel, pretinzând înapoi meleagurile ce i s-au smuls de sub sutană în urmă cu cinci ani. Oricât de mare ar fi împărăția Domnului, aria lui de influență era cam anemică și ceva trebuia schimbat. Cererea lui nu pare să fi fost luată în seamă, ignoranța fiind considerată o binecuvântare.

Se țin alegeri pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei și etc-ului, pentru post luptându-se, din nou, doi îpși: Andrei Andreicuț și Irineu Bistrițeanul. Andreicuț e favorizat de astre, horoscopul fiindu-i prielnic în acea zi, și iese câștigător.

Irineu e pus în fruntea Arhiepiscopiei de Alba undeva prin iunie 2011, dar slabă i-a fost consolarea, pentru că acum la început de an 2012 a venit cu propunerea ca Arhiepiscopia sa să fie atașată Mitropoliei Ardealului, printr-o rearondare teritorial-administrativă. Episcopiile Oradiei, respectiv ale Devei și Hunedoarei vor și ele revenirea la Mitropolia Ardealului, dintr-un puternic sentiment de solidaritate a defavorizaților.

Sfântul Sinod se va pronunța la mijlocul lui februarie asupra întregii chestiuni.

RUGĂCIUNE:

În numele Tatălui, al Fiului și al Orgoliului, să ne rugăm pentru o împăcare cât mai grabnică a lor. Și pentru revenirea la ale lor cădelnițări. Până nu-și dă lumea seama că nu-s decât niște oameni mărunți, haini și ranchiunoși, avizi de adulație și de titluri de noblețe spirituală. Adică la fel ca noi toți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.