În studii să n-ai încredere, nici atunci cînd fac cadouri

Conform unui studiu recent, publicat în revista Nature prin vara anului trecut, majoritatea studiilor psihologice nu sînt demne de încredere. Două treimi dintre ele, un procent impresionant, nu pot fi reproduse. În cel mai bun caz, pot fi considerate excepții, fiind irepetabile. În traducere, sînt mai irelevante și decît lucrările științifice ale pușcăriașilor de bani gata de la noi.

Marja asta de eroare nu poate fi pusă în cîrca rivalității de breaslă, că nu-i o ipoteză lansată de cercetătorii americani, invidioși pe cercetătorii britanici că au cele mai spectaculoase rezultate și cele mai impecabile halate. E o realitate tristă care mă face să mă îndoiesc de validitatea noilor descoperiri. Poate că și acest studiu, care spune că majoritatea studiilor dau rezultate ce nu pot fi verificate, e greșit în proporție de două treimi. Mai pot să am încredere de acum încolo în studii, de orice fel ar fi ele?

De exemplu, să aplec urechea la cel care spune că mariajul e mai sănătos pentru bărbați decît pentru femei? Printre altele, studiul spune că la bărbații necăsătoriți riscul de-a dezvolta boli cardiace e de 14 ori mai mare decît în cazul celor căsătoriți. În lumina noilor informații, mă declar sceptic în privința asta, mai ales după ce-am citit că studiul e făcut în colaborare cu Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, care are o sonoritate de Frutti Fresh al sistemului educațional britanic.

Un altul spune că un pahar de vin face cît o oră la sală. Ceea ce ar înseamna că eu sînt un fel de bodybuilder maratonist. În condițiile în care eu obosesc urcînd scările pînă la etajul trei, nu pot să echivalez alcoolul cu fitnessul. Dar pot să îmi imaginez de acum în colo că beția nu provoacă mahmureală, ci febră musculară. La cap.

Tot în 2015 s-au găsit unii să susțină că plictiseala stîrnește creativitatea. Din moment ce instituțiile publice de la noi nu-s pline de artiști, mă îndoiesc că o fi chiar așa. Nu s-a văzut plictiseală mai mare decît în școlile românești. Cu toate astea, elevii sînt atît de lipsiți de creativitate încît toți copiază la examene în aceleași două-trei feluri.

Ultimul pe care am avut răbdare să-l iau în seamă e studiul care spune că femeile au nevoie de mai mult somn decît bărbații. Nu se precizează dacă e somn de frumusețe sau nu, deci deja mi se pare incomplet. Oricum, mi se pare că-i genul de studiu publicat de niște tipi care aveau nevoie de puțină liniște la ei acasă, așa că s-au apucat să manipuleze datele astfel încît acestea să arate că creierul feminin e mai complex și că are nevoie de mai mult timp pentru a se reface. Puteau să fie și ei sinceri, să inventeze un studiu care să arate că bărbații căsătoriți au nevoie de mai multă liniște la ei acasă și că nu trebuie împovărați cu povești neinteresante despre colegele de lucru ale soțiilor lor.

(sursa foto)
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.