Imnul lui Dragnea, scris de Nick Cave în ’94

Liviu Dragnea, politician și fotomodel de mustăți, este singurul candidat pentru postul de șef al PSD la alegerile de azi, 11 octombrie. Foarte potrivit: partidul unic are un candidat unic, care-i atît de abil în meseria lui încît și-a anunțat candidatura cu pantofii rupți, ca să înțeleagă tot prostul cît de sărac și de harnic e întîiul gospodar al Teleormanului.

Nu-i cea mai originală stratagemă, pentru că am văzut-o explicată de Matt Damon în The Adjustment Bureau (personajul lui povestește că are un consultat care l-a învățat exact cît de muncite trebuie să-i fie încălțările), dar nimeni nu se așteaptă de la un politician – mai ales unul pesedist – să fie autentic sau sincer. Poate doar atunci cînd se scapă și zice că rivalii au furat voturi mai bine decît ei.

poza e de aici

Demonstrația asta de forță stîrnită de necromantul electoral teleormănean merită un fundal sonor pe măsură. Piesa din genericul serialului Peaky Blinders, interpretată de Nick Cave, mi se pare cea mai potrivită, nu doar pentru că serialul e tot despre niște infractori fără rușine, ci pentru că versurile, scrise prin 1994, descriu perfect omul, legenda, zeul care este Liviu Dragnea. Poftim cîteva frînturi edificatoare:

On a gathering storm comes
a tall handsome man
in a dusty black coat with
a red right hand

Mîna roșie despre care se vorbește reprezintă o metaforizare abilă a moștenirii comuniste a partidului. Culoarea oficială a PSD este, întîmplător sau nu, roșul. Pentru ziua de azi, meteorologii au anunțat cod colorat de vreme neplăcută, exact cum prezic, nostradamic, versurile. Și asta nu e tot.

You don’t have no money?
He’ll get you some
You don’t have no car?
He’ll get you one
You don’t have no self-respect,
you feel like an insect
Well don’t you worry buddy,
’cause here he comes
Through the ghettos and the barrio
and the bowery and the slum
A shadow is cast wherever he stands
Stacks of green paper in his red right hand

Din aceste versuri se înțelege clar că Dragnea are bani și că te poate ajuta și pe tine. Prezența misterioasă a liderului pesedist e pomenită în utlimul vers. Aici, Dragnea e numit fantomă, zeu, om, guru – dar nu și galaxie în devenire – nimicnicia omului de rînd fiind total eclipsată de planurile mărețe dirijate de mîna lui roșie.

You’ll see him in your nightmares,
you’ll see him in your dreams
He’ll appear out of nowhere but
he ain’t what he seems
You’ll see him in your head,
on the TV screen
And hey buddy, I’m warning
you to turn it off
He’s a ghost, he’s a god,
he’s a man, he’s a guru

You’re one microscopic cog
in his catastrophic plan
Designed and directed by
his red right hand

Habar n-are Nick Cave cît de profetic a fost atunci cînd a compus aceste versuri.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.