Hoț neprins, departe de a fi un negustor cinstit

Acest blog pune sub semnul întrebării tot ceea ce alții înghit pe nemestecate. Are dubii față de multe chestii unanim acceptate și prea puțin gândite, cum este expresia hoțul neprins e negustor cinstit. Așa să fie oare? E ok să fii hoț dacă nu ești niciodată tras la răspundere pentru asta?

Ce fel de țară de nelegiuiți a ridicat o justificare nerușinată a unei infracțiuni la rangul de cutumă? Cum să fie expresia asta purtată ca o diplomă de onoare? Pe de altă parte, ar putea avea legătură cu prezumția de nevinovăție. Dar mai bine să vedem ce zice una din sursele noastre pe acestă temă:


Domle, nu-ș ce tot vorbește lumea asta că dacă ești hoț neprins te poți numi negustor cinstit. Ba am auzit și o manea ce zice că “hoțul nedescoperit este negustor cinstit”, mai mult aia m-a pus pe gânduri. Că când mă îmbăt pe manele devin pansiv, ca franțuzu.
Eu vă spun sincer, fur și jefui lumea de mulți ani încoace și în nici o condiție nu pot fi numit negustor. Cinstit nici atât. Nici când vând din pradă nu-s negustor, că nu negociez, mai mult ameninț și speculez, uneori șmenuiesc, dar nu-s mândru de asta.
Ce legătură are hoția nesesizată cu îndeletnicirea de comerciant? Vă spui eu, nici una. Poate doar dacă ești bișnițar, dar nu mai suntem în anii 90. Și mai sunt unii comercianți care la magazine au adaos de o mie la sută, aia-i hoție curată, dar e pe față, și e legală, deci nu cred că se pune.
În concluzie, în umila opinie a unui hoț încă neprins, doamne-ajută, expresia analizată până acum nu are nici o logică. Hoțul neprins nu e deloc un negustor cinstit, e doar un hoț abil, mai atent decât majoritatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.