Horoscopul anului 2016

Bun, acum că te-am păcălit cu titlul, dă-mi voie să-ți spun că horoscopul e cea mai mare prostie din toate timpurile. E mai rău și decît religia, dacă-ți vine să crezi. Faptul că astromagia asta e tolerată și încurajată într-un asemenea hal de societate e doar unul din motivele pentru care ne ocolesc extratereștrii. Celălalt e Justin Bieber.

Trebuie să fii moale la cap să crezi că poziția relativă a unor puncte de lumină aflate la milioane de ani-lumină distanță îți poate influența ție pușculița, amorul, sănătatea sau relațiile cu alți oameni. Îți dai seama cum sună asta? Săptămîna viitoare o să te doară burta doar pentru că Marte stă cîș în conjuncție cu Jupiter. O să cîștigi bani la păcănele pentru că vinerea asta, și numai vinerea asta, luna plină e la două palme distanță de constelația berbecului. O să te împaci în sfîrșit cu mumă-ta spre finele lunii pentru că Mercur va sta la unghi obtuz pe bolta cerului și știm cu toții ce înseamnă asta.

Nu m-ar mira ca într-un viitor idiocratic să existe în tribunale pledoarii defensive care să invoce horoscopul.

– Era de așteptat ca clientul meu să-și despice soția cu satîrul. Pentru că de ce? Păi, să vă explic: el e un Capricorn tipic, cu ascendent în Pești, și ea e, pardon, era, un leu cît se poate de clasic. Nici nu trebuie să spun mai multe, onorată instanță. Crima e perfect justificată în condițiile în care, în momentul nefericitului eveniment, Saturn era în casa dragostei și Soarele era retrograd. Există și un precedent în cazul Xulescu vs. Kramer, cînd inculpatul a fost găsit nevinovat pentru în dimineața în care a violat o octogenară horoscopul spusese că toți vărsătorii vor avea noroc în dragoste, iar asta semnifica un fel de dezlegare legală la făcutul de sex cu oricine.

Singura situație în care constelațiile au fost relevante era în vremurile în care nu aveai GPS pe smartphone și trebuia să te orientezi noaptea în funcție de harta astrală. Dar dacă vii la mine în mileniul 3 și-mi spui că ești mîhnit pentru că a spus un horoscopist oarecare că ai să calci în căcat spre sfîrșitul zilei, să nu te superi dacă o să te iau în serios la fel de mult ca pe cei care încearcă să mă convingă că ar fi fost mai bine ca Harry să se combine cu Hermione.

Nici măcar horoscopiștii nu cred în ceea ce spun. Dacă te uiți atent la Neti Sandu sau la Urania, ai să vezi că prezintă zodiile cu o singură mînă, cealaltă fiind ocupată cu scosul din fund al unor platitudini general valabile, care să sune bine dar să nu spună nimic concret. Am impresia că au aceleași 12 fraze pe care le rotesc în fiecare zi, schimbîndu-le ordinea, că oricum nu observă nimeni diferența. Oricum, cei care chiar cred în horoscop au consistența intelectuală a cartonului plouat, n-o să țină minte ce au spus ieri zodiile.

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.