G.I. Joe: Retaliation (2013) – G.I. Joke, dacă e să fim sinceri

Stephen King spunea la un moment dat despre cărțile lui că sunt echivalentul literar al unui meniu Big Mac. În   mod similar, eu pot să spun că G.I. Joe este echivalentul cinematografic al unei pungi de chipsuri – arată bine din exterior dar pe interior e mult mai puțin decît credeai că o să primești, plus că e nesănătos și nici pe departe atît de consistent pe cît ai fi sperat.
Nu-s complet nebun, nu mă așteptam la multe de la acest film, un fel de Avengers varianta săracilor, dar parcă aș fi vrut, chiar dacă ușor contradictoriu, ca și superficialitatea să fie oleacă mai consistentă. Ceea ce nu s-a prea petrecut. 

În primul rînd, nu-i niciodată o idee bună să incluzi în trailer cele mai voit epice scene, e ca și cum te-ai concentra prea mult asupra preludiului și ai fi deja extenuat atunci cînd vine vremea trebii mai serioase. Deci nu-i plăcut. În al doilea rînd, genul acesta de filme trebuie să dispună de un crescendo emoțional și o încordare treptată a acțiunii, rețetă care aici e ignorată în favoarea unei înșiruiri haotice de întîmplări, explozii, împușcături, bătăi și replici livrate sec de RZA, maestrul ninja orb, dacă vă vine să credeți așa ceva, omul cu pumni de oțel care vorbește numai cu o limbă de lemn. De exemplu, începutul mi s-a părut mai bine închegat decît ceea ce a urmat. Și asta la modul indulgent o spun, fără să insist asupra unei intrigi mai pline de găuri decît o tabletă de ciocolată aerată.

O altă chestie care mă supără e moștenirea stevenseagal-istă care a contaminat scenele de bătaie, încropite enervant din prea multe tăieturi astfel încît după o vreme nici nu mai știi cine pe cine a lovit și unde și parcă oricum nici nu contează fiindcă băieții buni cîștigă întotdeauna. Dar parcă nu-i corect că se ajută atît de mult de montaj pentru a-i cafti pe răufăcătorii ăia conduși de clona mai subțirică a lui Darth Vader.

În rest e bun, pentru un film de popcorn. Are momente amuzante și replici care nu-s chiar din topor, are un 3D bine exploatat și o distribuție decentă, chiar dacă are și sute de neajunsuri pe care n-are rost să le amintesc. Fiind un produs în mare parte mediocru, pot spune cu încrede că are și un viitor strălucit.
. . .
. .
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.