Filantropicul

Ion Țiriac e un tip aproape la fel de celebru ca mustața lui, acel monument închinat părului facial care arată ca o poartă de fotbal năpădită de iederă. În tinerețe, omul juca tenis și era bun la asta. Acum, însă, își petrece timpul fiind bogat, împușcînd mistreți într-un țarc împreună cu alți bogați, fiind dezamăgit de Simona Halep și rezolvînd de unul singur criza refugiaților.

După ce a fost incredibil de generos cu banii altora, propunînd ca fiecare romîn să renunțe la 50 de euro din salariu pentru a se strînge banii necesari unei primiri corespunzătoare a imigranților – cu blackjack și prostituate, presupun – penismanul s-a decis să fie generos, vorba cîntecului, pe banii lui și pe barba sa. Ok, nu pe barbă, că pe musteața aia maiestuoasă, dar înțelegeți voi.

captură de pe site-ul www.ziare.com

În calitatea (și caritatea) lui de cel mai bogat dintre romînieni, Țiri s-a apucat să construiască un patinoar, pentru că așa s-a gîndit el că poate să-i ajute pe nevoiași. Nu cu un spital, nu cu o școală, nu cu un azil de bătrîni, nu cu un centru de planning familial, nu cu o cantină a săracilor, nu cu o bibliotecă, nu cu un teatru, nu cu un adăpost pentru oamenii străzii, nu cu un adăpost pentru animale, nu.

Omul s-a apucat să construiască un patinoar și asta i se pare a fi o acțiune caritabilă (posesor mîndru al unei colecții de 300 de mașini, majoritatea de epocă, Țiriac își permite să reducă la minim contactul cu realitatea și să-și ignore complet simțul ridicolului). Dar asta nu e tot!

Unde intervine partea caritabilă? Conform spuselor bătrînului bilionar, patinoarul va fi donat statului romîn după primii 2 ani de funcționare, pentru a beneficia de el cluburile de juniori.

Adică îl donează după ce își amortizează investiția, sau cum?

Am înțeles, omul își face patinoar și centru sportiv de cinci stele și terenuri de tenis și multe altele. Patinoarul îl donează doar după ce face niște bani pe seama lui, iar restul investiției vrea s-o facă din fonduri europene. Care-i partea caritabilă? Că ajută niște juniori să se dea pe gheață? E foarte frumos din partea lui, dar e și foarte puțin, că vorbim de cel mai bogat om din țară.

Bănuiesc că omul nu vrea să fie generos, vrea doar să pară generos. Iar ca să pari generos nu trebuie să faci tot ce e omenește posibil, trebuie doar să faci tot ce e romînește posibil, adică foarte puțin.

Mistrețul cu colții de argint, variantă umană (poza e de aici)

PS: Informația asta apare pe unele site-uri (romaniatv.net, de exemplu) cu titlul: Ion Țiriac, GEST URIAȘ pentru România, ceea nu face decît să-mi confirme faptul că asta e un fel de campanie de PR pentru morsa mustăcioasă.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.