Fascinația focului la omul primitiv

Extras din jurnalul personal al xeno-arheologului Quinn di Anna Jons – consemnări din timpul expediției pe Terra

14.05.19.48

Zi lungă pe șantierul vest-european. Am excavat mostre biologice din stratul wifiolitic, perioada internetică, anii 2000, după calendarul lor. Muncă extrem de obositoare, chiar și cu ajutorul roboților. Dunele de plastic ating pe alocuri înălțimi de 4-5 metri și roboții care sapă prin ele se împetmolesc frecvent în filoanele de pungi și sticle și tot eu trebuie să fac treaba mizerabilă de a-i scoate de acolo.

Mi se pare remarcabil felul în care au reușit oamenii primitivi să inventeze un material atât de versatil și de rezistent precum plasticul, un material care poate înfrunta liniștit secolele, doar ca să producă din el obiecte de unică folosință, de care să fie apoi sufocați.

Notă: folosesc aici atributul primitiv pentru a descrie posibilitățile lor tehnologice; despre cultura lor încă nu știu destule pentru a mă pronunța.

Sper să nu fie totul în zadar. Sper să găsim răspunsuri satisfăcătoare și să înțelegem ce naiba a accelerat în asemenea hal încălzirea globală. Cum a putut o civilizație aparent avansată – nu chiar de tip I pe scara Kardashian, dar totuși avansată – să se autodistrugă atât de stupid?

Posibil să-i creditez cu un exces de înțelepciune. Posibil să nu fi fost nimic mai mult decât maimuțe ce au cucerit cerul și au otrăvit marea. Dovezile descoperite recent de roverul Dubiosity tind să-mi confirme aceste bănuieli. Într-una din excavările de rutină, cele prin care încercăm să calculăm raportul dintre declinul biomasei și emisiile de gaze de seră ale mașinilor cu combustie internă, roverul a dat peste un dispozitiv rudimental de stocare a informației digitale. Până și ăla e mai mult de jumătate plastic! Părea relativ intact, astfel că m-am ambiționat să-i curăț circuitele și să-l pun în funcțiune. Ce-am găsit e mai rău decât mi-aș fi putut imagina. Încerc să înțeleg ce înseamnă toatea astea, dar nu acum.

15.05.19.48

Am visat că mă înecam într-o avalanșă de plastic, ceea ce e mai groaznic decât să te îneci în apă, pentru că procesul e mult mai lent și ai timp suficient ca să-ți analizezi temeinic sfârșitul. M-am trezit transpirată și nu mi-am revenit decât după un crioduș rapid, două pastile de cappuccino și un ou poșat în câmp antigravitațional.

După program, am început să mă joc iar cu dispozitivul acela. Pare să conțină un tip vechi de fișiere video, precum și copii ale unor platforme digitale prin care oamenii primitivi comunicau la distanță. Îmi lipsesc acum codecurile necesare prin care să rulez fișierele video, și nici nu am traduceri pentru toate limbile terrane, dar voi face o comandă la sediu central și sper să-mi fie decontată cheltuiala, chiar dacă e mai mult o curiozitate personală, un hobby. Totuși, e posibil ca informațiile conținute să aibă o relevanță tangențială cu misiunea.

17.05.19.48

Mi s-a aprobat cheltuiala cu codecurile și cartierul general a fost într-atât de generos încât mi-a translatat chiar și documentele de pe dispozitiv în limbajul universal al sistemelor umane: emojish. Pot să încep să investighez fișierele video. La o analiză superficială, pare că aceste materiale video se distribuiau între oamenii antichității digitale prin ceea ce erau cunoscute atunci ca fiind rețele de socializare. În principal, e vorba de filme cu și despre animale, predominant pisici, pe care oamenii le venerau în ciuda lipsei lor de utilitate practică.

Restul video-urilor reprezintă înregistrări ale evenimentelor semnificative din perioada respectivă, majoritatea dezastre. Se poate ușor stabili, în baza unei estimări inițiale a psihologiei lor, o corelație între fascinația lor pentru dezastre, calamități și catastrofe și declinul lor civilizațional. După o analiză mai profundă, e perfect plauzibil să găsesc și o urmă de cauzalitate, nu doar corelație, dar asta într-o altă zi. M-am mâhnit destul privind filmele decăderii terrane, mă duc să mă netflixandchilluiesc puțin înainte de somn.

18.05.19.48

Un detaliu interesant pe care l-am observat la oamenii antichității digitale îl constituie fascinația acestora față de foc. Mai precis, față de incendii. Deși erau specialiști în manipularea focului și a căldurii generate de acesta, dezvoltând tehnologii avansate precum centrala pe paleți, lumânările parfumate și bricheta fără flacară, primitivii continuau să caute însemnătăți speciale în hazardul arderii.

“Floarea roșie a omului”, cum îi spusese la un moment dat Regele Louie în Cartea Junglei, unul din textele sfinte ale antichității digitale, constituia pentru oamenii vremii o sursă nemărginită de ipoteze fanteziste, de spaime nefondate și teorii ale conspirației. Europenii vedeau fețe malefice în reacțiile chimice naturale specifice arderii (o formă de pareidolie, presupun) și își imaginau scenarii sumbre după fiecare banal accident ce implica focul. Una din activitățile preferate ale lor era să nu excludă ipoteza unei mâini criminale (asta dacă traducerea e corectă, căci formularea o găsesc extrem de ciudată).

Nu doar asta, dar oamenii insistau să încarce cu o însemnătate aparte evenimente aleatorii, precum arderea unei biserici. Desigur, asta ar putea fi o consecință directă a teismului lor, și nu a fascinației pentru foc, dar consider că cele două se pot influența reciproc și rezultă din aceeași prediclecție către superstiție și supranatural prin care trec involuntar toate civilizațiile în drumul lor către iluminarea științifică.

Am examinat sute de texte și video-uri în care oameni aparent lucizi vedeau detrămarea unei întregi culturi în banalul colaps al unui acoperiș reconstruibil sau presupuneau că rezultatul unei neatenții explicabile uman era manifestarea voinței unei ființe suprapământene. Tendința asta a lor de a găsi surse supranaturale pentru a explica naturalul mă face să-i văd ca pe niște primitivi, chiar dacă unii avansați tehnologic – să nu uităm că perfectaseră tehnologia levitației magnetice, a accelerării de particule și a flambării shot-urilor de alcool.

23.05.19.48

Încă o zi săpând prin istoria terrană, încă un motiv să-i cataloghez pe oamenii antichității digitale ca fiind primitivi. Roverul Dubiosity a găsit în urmă cu două cicluri lunare un complex imens numit YouTube servers. Am reuști să activez o parte din memorii și ce am văzut acolo mă face să vreau să minimizez contactul cu specia umană, chiar dacă e dispărută de mult.

29.05.19.48

Conform analizelor roverului Dubiosity, care a trecut temeinic prin toate straturile impactate antropic, colapsul uman s-a datorat unui război de uzură între două entități suprastatale: Coca-Cola și Pepsi.

Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / Getty Images

2 thoughts on “Fascinația focului la omul primitiv

 1. Anonymous

  Deoarece nu ma dau banii afara din casa nu ma pot angaja in donatii pentru reconstructie a catedralei Notre-Dame de Paris, dar pot ajuta ancheta prin emiterea unur teorii ale conspiratiei care sa-i indice pe autorii incendiului:
  – manifestantii ”Gilets Jaunes” (”Vestele Galbene”)
  Ar face orice pentru reducerea pretului la combustibil, iar blocarea strazilor si incendierea cladirilor a fost metoda cel mai des folosita de catre membrii organizatiei inca de la inceputul protestelor politice
  – adeptii unei alte religii, diferite
  Nu au fost inregistrate victime datorita incendiului, acest lucru ii scoate cumva din cercul suspectilor pe musulmanii radicalizati dar nu si pe budisti, care pretuiesc orice vietate, oricat ar fi de neinsemnata, in schimb li se rupe de edificiile religioase crestine, le-ar arde pe toate din temelie
  – preotii de la o alta catedrala din Paris
  Bazilica Sacre-Coeur de Montmartre de pilda, care are multi vizitatori, dar nu se compara cu multimea de pelerini care intra la Notre-Dame. Pana cand se va repara catedrala arsa, turistii vor sa pupe moastele sfinte, iar Sacre-Coeur le poate asigura mijloacele de . Concurenta religioasa este foarte acerba, aceasta teorie fiind plauzibila.

  Reply
 2. 0gar

  – cei care au lucrat la restaurarea acoperisului
  Muncitorii nu respecta din pricipiu regulile de protectia muncii si nici pe cele de prevenire a incendiilor, focul a izbucnit exact in zona unde utilizau scule si unelte MADE IN CHINA, deci au ajuns pe mana unor oameni care muncesc-nu-gandesc niste stifturi care lasate in priza – se supraincalzesc.
  – un fost angajat
  Un preot concediat (sau transferat la alta biserica, unde nu mai castiga tot la fel de bine) ar fi putut incendia fara probleme catedrala, pentru ca el stia locatia pe din-afara si stia si caile de acces in incinta. Avea motivul dar si posibilitatea de a face acest lucru.
  – un fanatic
  De la ecumenism pana la fanatism mai e doar un singur pas, astfel o crestina prea ferventa poate da in fandaxie de la atata credinta, iar o babuta cocosata cu buzunarele pline cu tamaie poate fi mai inflamabila decat Ioana d’Arc
  -artificiile de la ”Moulin Rouge”
  Cunoscute pentru pericolul pe care il reprezinta materiale pirotehnice, ele sunt manipulate numai de care persoane de specialitate care uneori mai sunt si distrase de spectacolul de pe scena, astfel unele dintre artificii ajung pe acoperisurile cladirilor invecinate
  – ateii
  Sunt niste oameni fara frica de Dumnezeu care au declarat inca de pe timpu’ lui Voltaire ca vor face asa ceva, dar ei petrec vremea mai mult prin bistro-urile si cafenelele din oras, producand mai mult vorbe decat fapte, deci aceasta teorie are sanse minime
  – un incendiu accidental
  Dogma crestina implica folosirea lumanarilor in timpul slujbelor religioase chiar daca iluminatul se face electric, iar o lumanare lasata nesupraveghata poate anula in cateva ore secolele de existenta ale catedralei.

  Am scris destul, ii las si pe altii sa-si scrie teoriile lor, oricare ar fi alea (extraterestri, combustie spontana, campul magnetic terestru, laserul de la Magurele).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.