FantasmaGOGul

Mentalistul clujean Cristian Gog a câștigat varianta românească a super-mega-formatului internațional [introdu numele țării aici] Au Talent și toți magicienii frustrați care n-au reușit să scoată din joben 120.000 de porumbei verzișori au sărit de fund în sus și s-au grăbit să-i dea în vileag trucurile.

Foto: agendadeiasi.ro

Ofuscați că trebuie să amuze în continuare copii răsfățați la petreceri private sau să se plimbe cu bâlciul prin țară, detractorii fantasmaGOG-ului n-au ezitat să spulbere vraja în care s-a lăsat cuprinsă mare parte din țară și au demonstrat rece că aproape oricine, cu puțină tehnică și mai ales complici și recuzită pe măsură, ar putea rupe audiența-n două și ține cu sufletul la gură milioane de telespectatori. Ce mai, niște GOGomani.

În mod facil, au omis să precizeze că ai nevoie de un fler aparte pentru genul acesta de meserie, de care Gog a profitat în mod profesionist și pe bună dreptate. Și mi se pare nițel neinsiprat să dezvălui din secretele breslei (să dai din casă, cum ar veni) atunci când încă se poate profita din menținerea iluziei, a aurei de magie pe care-ți bazezi traiul. De aceea nu-s de acord cu aflarea modului în care s-au “rezigat” iluziile și nu-s curios să aflu. Deh, concurența nu-i tot timpul loială și haters gonna hate, nu?

A fost vorba de talent sau mai degrabă de îndemânare? Erau mai buni niște dansatori, cântăreți sau rezolvatori de cuburi Rubik? E irelevant din moment ce departajarea s-a făcut pe baza votului public. Anul trecut a câștigat cazul social iar anul acesta a avut întâietate elementul de noutate. Evident, românului i-a căzut bine farmecul necunoscutului și a îmbrățișat minciuna frumoasă învelită elegant în pătura paranormalului. Acesta este unul din cazurile în care ignoranța este o binecuvântare, când poți să te bucuri de rezultat fără să cunoști rețeta și ingredientele folosite, când nu te interesează fumul și oglinzile ce au creat iluzia, când nu vrei să-i vezi pe cei ce trag sforile în spatele cortinei, când setea de cunoaștere are ca efect secarea fântânii fanteziei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.