Există vreo legătură între proxeneții care racolează minore și lipsa educației sexuale din școli?

Banatul e fruncea, sau cel puțin așa îi place lui să creadă. Uneori e, alteori nu. În cazul prostitituției, însă, Banatul ocupă un loc fruntaș: Eleve racolate de proxeneti, la Timisoara, prin metoda “Loverboy”. În caz e implicat și DJ Gino Manzotti, un tip cu un aspect la fel de libidinos ca numele lui de scenă, care știa că amicul lui mai ‘prostea fete’, dar nu știa că erau și bani implicați în treaba asta. Bani mulți, unele partide ajungînd să coste 5.000 de unități de valută străină.

Personal, nu înțeleg atracția sexului cu fete de 15-16 ani. Că mă gîndesc că ele știu despre sex cam atît cît știu despre orice altceva, adică nimic. E ca și cum ai cere să fii plimbat prin trafic de un șofer care încă nu și-a luat carnetul, pentru că-i încă în clasa a noua. Relațiile cu minore sînt echivalentul sexual al comentariilor alea tîmpite cu ‘First!’ – numai proștii se pot bucura de așa o ispravă. Singurii care se pot mîndri că au tăvălit o fată de 16 ani sînt băieții de 16 ani sau autorii de ficțiune, nu judecătorii și avocații și ceilalți stîlpi ai societății. 
Partea care mi-a atras atenția nu e cea cu prostituția, faptul că există prostituție nu e o noutate, pe mine m-a mîhnit bucata asta în care se vorbește despre cît de ușor sînt păcălite minorele:

Fetele, cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani, erau ademenite prin diverse metode: promisiunea obtinerii unor sume de bani, afisarea sentimentelor de iubire pe care le nutresc fata de persoana pe care incearca s-o atraga, crearea unui sentiment de importanta in raport cu celelalte persoane din jur. Acest aspect nu reprezenta un impediment pentru suspecti, intrucat ei exploatau la maxim naivitatea si vulnerabilitatea tinerelor care nu au implinit varsta majoratului si care erau usor de amagit cu privire la avantajele iluzorii pe care le-ar putea obtine din practicarea prostitutiei.

Tinerelelor li se exploatează naivitatea pentru că e al naibii de ușor. Influențate de filme cu adolescente care se sacrifică pentru vampiri, gîndind doar în umbre dominante de gri și lipsite de orice fel de îndrumare sexuală specializată, elevele, scuzați jocul de cuvinte nefericit, pun botul la vrăjeala interlopilor. Sînt forțate să facă sex pe bani pentru că sînt șantajate cu filmările unor momente în care în care ele credeau că fac sex din dragoste. Despre dragoste e greu să le predai, că nimeni nu știe nimic cert despre ea, dar la partea cu sexul se poate lucra. Iar abstinența nu funcționează, că sexualitatea nu-i un concurs de ‘cine-și ține cel mai mult respirația’. 

Cu ajutorul unor ore de educație sexuală, mă gîndesc eu, metoda “Loverboy” ar trebui să fie o chestie ce funcționează exclusiv în filmele proaste. Dar e greu, pentru că la fiecare reacție proactivă a societății civile privind orele de educație sexuală, apare o reacție egală și de sens opus dintr-o altă zonă. În locuri nu foarte îndepărate, la care poți ajunge în două zile cu mașina, educația sexuală se predă în școli de zeci de ani. La noi, oamenii fac slujbe speciale ca să cheme ploaia.
Promovînd abstinența, nu faci decît să transformi niște copii habarniști într-ale sexului în adulți habarniști într-ale sexului. E ca și cum i-ai învăța pe copii să mergă pe jos doar la vîrsta 12 ani, de frică să nu-și rupă picioarele exersînd mersul biped la 1-2 ani. În aceste condiții, întrebarea din titlu are un răspuns clar: da!

—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.