E ok să nu știi cine a cîntat la Untold

A făcut colegul și prietenul Dragoș Stan un material în care participanții la Untold își dădeau cu părerea despre niște trupe care nu există. E un clip amuzant, o combinație între o chestie pe care a făcut-o Jimmy Kimmel și Vax Pop-urile lui Răzvan Anghelescu, alea în care țăranii nu știu în ce an sau pe ce planetă se află. În fine, e doar un material amuzant care nu ar trebui să ridice semne de întrebare, pentru că singurul lui scop e să amuze. E clar că s-au păstrat doar răspunsurile funny și că montajul e de așa natură încît să scoată în evidență ipocrizia vorbitorilor. Pentru că nu-i interesant să te uiți la un clip în care oamenii știu despre ce vorbesc și au dreptate în tot ce zic.
Există, însă, unele ființe internautice atît de bătute în cap încît spun despre filmuleț că e “editat” la modul acuzativ, fără a avea proprietatea termenilor. Tot ce-i video e editat, adică montat, pentru că asta înseamnă să fii editor: a tăia ore de video și a aranja bucățile în așa fel încît rezultatul final să spună o oarecare poveste. Cuvîntul pe care îl caută ei atunci cînd spun că e “fake” sau “editat” e altul: “regizat”. Într-adevăr, unele clipuri sînt intenționat înșelătoare, fie prin scoatere din context a unei declarații (vezi Antena 3), fie prin regizarea momentului (vezi toate farsele de la tv, toate emisiunile gen reality-show, toate scandalurile mondene). Ca idee, clipul ăsta nu-i regizat, chestie care mi-ar fi fost evidentă și dacă nu-mi povestea Dragoș acum o lună despre ce a lucrat el la Untold.
În fine, alta e ideea la care am vrut să ajung. Mă, e ok să nu știi cine cîntă la un festival care are pe afiș peste 150 de nume. E greu să fi auzit de toți și, pe deasupra, să le cunoști și muzica. Nu se așteaptă nimeni să-i știi pe toți, cum nu se așteaptă nimeni să știi după nume toți actorii secundari și terțiari dintr-un film, de exemplu. E normal să spui “nu știu” sau “n-am auzit de ăștia, eu am venit pentru headlineri”. 
E firesc să nu știi chestii (eu, de exemplu, nu știam pînă de curînd că există județul Călărași), dar e la fel de firesc să îți maschezi cumva ignoranța, adoptînd un discurs de politician care răspunde la fel, fără a spune nimic, indiferent de întrebare. Asta face clipul să fie amuzant, că e evident că oamenii nu-s destul de maturi încît să recunoască că nu au toate răspunsurile. Asta înseamnă să fii tînăr: să crezi că le știi pe toate.
Dacă materialul ăsta are vreun merit în afară de cel umoristic, e că i-a învățat pe niște copii că e absolut ok să recunoști că nu știi răspunsul la orice întrebare. Acestea fiind scrise, eu mă duc să ascult niște Richard Nixon. Îmi plac piesele mai noi ale lui, alea mixate de DJ Tony Blair.
—–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.