E din ce în ce mai Ditrău

Zona Harghitei este una în care tensiunile interentice dospesc de multe secole într-un laboș de tablă, sub o frumoasă ștergură cu motive tradiționale, motive de genul “oamenii aceia arată și/sau vorbesc diferit, deci trebuie să îi urăsc”.

În mod convențional, frământările xenofobe țin de aspecte concrete, precum preluarea de către străini a unor locuri de muncă pe care localnicii cred că au monopol chiar dacă nu intenționează să le ocupe. În acest caz, însă, nu se poate spune că cei doi srilankezi ajunși în Ditrău le-au luat pâinea de la gură localnicilor. Dimpotrivă, aceștia le-au pus la dispoziție pâine și alte produse de panificație, lucrând într-o brutărie.

Printre aceste produse de panificație s-au aflat și rețete tradiționale srilankeze, cum ar fi colacul srilankez sau celebrul sri langoș.

Supărarea localnicilor ține, de fapt, de pigmentația intensă a celor doi stranieri și a izbucnit în momentul în care un bărbat a primit o pâine neagră în locul celei albe pe care o ceruse. Întâmplarea a avut un puternic caracter simbolic pentru respectivul ditrăuan și l-a afectat în asemenea măsură încât acesta a pornit un lobby puternic pentru concedierea celor care îi “înnegresc” pâinea cea de toate zilele. Asta în ciuda faptului că pâinea neagră e considerată mai sănătoasă decât cea albă și e, de obicei, simțitor mai lungă.

Puriști ai panificației, ditrăuanii consideră murdară o pâine făcută de niște oameni cu o nuanță mai bronzați decât ei, astfel că unii dintre localnici au fost văzut dezinfectând feliile de pâine cu alcool sanitar Mona. Pasiunea pentru pâine este și motivul pentru care acești oameni sunt cunoscuți sub numele de drojdieri.

Argumentele minoritarilor majoritari, deci ale secuilor, conțin o firimitură de adevăr și sunt, pe alocuri justificabile dacă iei în considerare proverbul englezesc care spune că rahatul se rostogolește întotdeauna la vale. Fiind discriminați de români, de la care o iau adesea pe coajă, secuii au pasat discriminarea mai departe către un grup etnic și mai mic: doi tipi veniți tocmai din prepuțul continentului indian.

Cum să facă pâine cu mâinile alea colorate? Eu naan mai văzut așa ceva, a declarat un localnic care a dorit să-și păstreze anonimatul pe motiv că e aiurea ca tocmai preotul să aibă viziuni atât de intolerante.

Un sentiment care persistă este acela că în nu s-a ajuns încă la miezul problemei, și anume că cei doi srilankezi au strârnit ura comunității doar pentru că au fost confundați cu niște țigani.

3 thoughts on “E din ce în ce mai Ditrău

 1. alfred kitschcock

  Ungurii urasc tot ce misca: Romani, Srilankezi, Tigani, Cehi, Slovaci, Ca si Bibanul cand manaca toti pestii si puietul de pesti, apoi devin canibali.

  Reply
 2. 0gar

  Englezii in schimb urasc ceea ce nu se misca, cum a fost un autovehicul fabricat in Anglia cu numere de Mehedinti (e ceva obisnuit in Marea Britanie) dar cu volanul pe stanga (curata sfidare!) parcata neregulamentar pe un trotuar dintr-un cartier aglomerat al Londrei. In loc sa o ridice foarte simplu cu un elevator auto sau sa-i blocheze rotile pana la achitarea amenzii, englezii au decis ca e mai bine sa evacueze toate cladirile de birouri din zona, sa blocheze circulatia, sa creeze foarte multa panica iar cand isteria a atins cote maxime au venit sa se distreze si cei de la S.A.S. care au folosit un robot teleghidat pentru a detona o explozie controlata sub masina. In urma interventiei exagerate a genistilor a rezultat avarierea masinii turistului roman care crezuse ca in Anglia lumea ar fi mai civilizata decat la el in sat (Erghevița sau Ghelmegioaia, whatever…). Conform Legii, ca sa-si repare masina avariata in Romania va fi nevoit sa obtina asigurarea rutiera de la robot.

  Reply
  1. cocadora

   ogar
   in Londra nimeni nu-si lasa masina parcata pe marginea drumului,ca in Romania.Dar absolut nimeni.Nici la periferie,despre centru nici nu mai vorbesc.Daca nu crezi,te poti convinge singur. Deci in momentul in care cineva face asa ceva,treaba pare extrem de suspecta,mai ales intr-o tara care se confrunta cu atacuri teroriste.Proprietarul trebuie sa fie ori nebun/beat/drogat ori masina sa fie capcana,situatie in care viata oamenilor ar fi pusa in pericol deci politia trebuie sa intervina.N-ai idee cum arata o interventie in situatia asta,cate masini,ambulante,elicoptere,politie de toate felurile,vin si in ce viteza si cu cat calm se goleste si izoleaza zona.Deci,ca este unul atat de idiot s-o parcheze treaz nu concepe nimeni.Asa se explica situatia si e foarte bine ca fac asa.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.